KABA

Broj nezaposlenih skočio i na lokalnoj razini; u Karlovačkoj županiji 12.270 nezaposlenih!

KARLOVAC – Podatak koji je sinoć zaprepastio Hrvatsku, a riječ je rekordnom broju nezaposlenih u posljednjih 8 godina, koji se popeo do čak 334.378 nezaposlenih osoba, prate i statistike Zavoda za zapošljavanje koje se odnose na lokalnu razinu. Na kraju siječnja službeni broj nezaposlenih u Karlovačkoj županiji narastao je na 12.270 osoba. U odnosu na protekli mjesec, to je povećanje za gotovo 3,5 posto, odnosno za čak 399 osoba. Uzmemo li u obzir da gotovo svaki od tih nezaposlenih ima obitelj čija egzistencija ovisi o njegovim primanjima, dolazimo do zastrašujućeg podatka; Karlovačka županija dobila je u samo mjesec dana oko 1.600 novih socijalno ugroženih građana.

U siječnju se na karlovački Zavod za zapošljavanje prijavile 873 osobe, što je u odnosu na prosinac povećanje za čak 26,5 posto, odnosno za 183 osobe. S druge strane, tijekom siječnja iz evidencije nezaposlenih zaposleno je 240 osoba, što je za 27 posto ili 89 osoba manje nego u prethodnom mjesecu. Od ukupnog broja zaposlenih, 230 osoba zaposleno je na određeno vrijeme, a ugovore o radu na neodređeno vrijeme dobilo je samo 10 sretnika.

Od ukupno 12.270 nezaposlenih koliko ih trenutno službeno imamo u Karlovačkoj županiji, na novčanu naknadu imalo je krajem siječnja pravo samo četvrtina njih, točnije 3.152 osoba koristilo je naknadu. Prosječan iznos novčane naknade u Karlovačkoj županiji za siječanj iznosio je oko 1.500 kuna.

Iako su ovi podaci zabrinjavajući, usporedimo li stanje u Karlovačkoj županiji s onim na državnom nivou, situacija je, barem statistički, kod nas pozitivnija. Naime, za razliku od nacionalnog nivoa na kojemu je nezaposlenost povećana i kada se promatra period od jedne godine, i to za čak 8 posto, u Karlovačkoj županiji broj nezaposlenih na kraju siječnja ove godine ipak je nešto manji nego lani u isto vrijeme, i to za 3,7 posto.

No, kako je nedavno istaknula pročelnica karlovačkog Zavoda za zapošljavanje Ana Pozderac, razlog tome nije što nam je gospodarstvo na višim granama u odnosu na državni prosjek, već je, naprotiv, Karlovačka županija i prije krize imala izuzetno velik broj nezaposlenih, pa u njoj jednostavno – gotovo da i nema više što propasti.