argonet

  • February 28, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Poljoprivrednicima iz Karlovačke županije predstavljene su danas novine u provedbi poljoprivrednih potpora u 2011. godini. Nakon što su se prošle godine upisali u ARKOD, novi nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela koji je uspostavljen zbog usklađivanja Hrvatske sa praksom Europske unije, s ciljem da se dobije jasna slika o tome koliko se zemljišta u Hrvatskoj koristi za poljoprivrednu proizvodnju, od ove godine započinje primjena novog sustava za korištenje državnih potpora. Novost je da će poljoprivrednici od ove godine ispunjavati Jedinstveni zahtjev za izravna plaćanja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji te dio potpora u ruralnom razvoju, a to će činiti elektronički, putem AGRONET sustava, pojasnio je pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Zdravko Tušek, na prezentaciji koja je održana u županijskoj Gospodarskoj komori.

Koje će sve potpore ove godine biti na raspolaganju poljoprivrednicima, ispričao je Saša Bukovac, također pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

U Agenciji ove godine zato očekuju više korisnika potpora nego lani. Procjenjuju da bi potporu moglo iskoristiti oko 96.000 korisnika, što je za 30 posto više nego lani. U Karlovačkoj županiji interes poljoprivrednika za natječaje za potpore bio je još slabiji nego u ostatku zemlje, a to bi trebalo biti izmjenjeno upravo zahvaljujući  novom sustavu koji poljoprivrednicima omogućuje lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za poticaje.