gradsko-vijece

KARLOVAC – Upitna zakonitost u poslovanju gradskih tvrtki, od zapošljavanja bez raspisivanja javnog natječaja i naplate opomena u slučaju Inkasatora, pa do nejednakog tretmana korisnika u slučaju Toplane, samo su neke od tema o kojima se danas raspravljalo na sjednici karlovačkog Gradskog vijeća. Pred gradonačelnikom i suradnicima našla su se također pitanja o financiranju obnove Hrvatskog doma iz gradskog proračuna, štednji na stipendijama za učenike i studente i gospodarskom propadanju grada.

SDP-ovog Josipa Benčića zanimalo je zbog čega Toplana nekim korisnicima tolerira bespravno izdvajanje iz toplinskog sustava, dok se protiv drugih koji to učine bez potrebnih suglasnosti, podnose prijave Državnom inspektoratu i pokreću sudski postupci. Gradonačelnika Damira Jelića upozorio je da ne smije zažmiriti na ovu informaciju. Gradonačelnik mu je odgovorio da je s problemom upoznat jer su mu se na njega neki građani već požalili, a rekao je i da je u vezi s time već zatražio obrazloženje direktora Toplane Denisa Janžetića, te je obećao da se nezakonitosti neće tolerirati.

Benčić je također upitao zbog čega je ove godine smanjen broj novih stipendista. Naime, prošle godine dodijeljeno je ukupno 30 učeničkih i studentskih stipendija, a ove godine ta je brojka smanjena za trećinu. Razlog tome je, kako je odgovorila pročelnica za društvene djelatnosti Andreja Navijalić, štednja koja je uvjetovana smanjenjim proračunom. No, Benčić njenim odgovorom nije bio zadovoljan. Zaključio je da se štedi na potpuno pogrešnim stvarima, dok se na drugima razbacuje novcem.

Svoje izlaganje vođa karlovačkih SDP-ovaca zaključio konstruktivnim prijedlogom u vezi zapošljavanja u gradskim tvrtkama, zamolivši odgovorne da to više ne čine bez objave javnog natječaja.

Osim Benčića, aktivna je danas bila njegova stranačka kolegica Marija Bodrožić, koja je upozorila na svakodnevno propadanje obrta i malog i srednjeg poduzetništva te još jednom naglasila da je Karlovcu hitno potrebna strategija i mjere oporavka.

HNS-ovac Ivica Margarin osvrnuo se pak na nedavno potpisan aneks ugovora između gradonačelnika Jelića i predsjednika Hrvatske seljačke stranke Josipa Friščića, u kojemu stoji da će za dokumentaciju za obnovu Hrvatskog doma biti osigurano 1,5 milijuna kuna iz gradskog proračuna, premda je objekt još 90-ih godina dan HSS-u u koncesiju u trajanju od 99 godina. Margarin je upitno da li je HDZ time kupio koalicijskog partnera za sljedeće izbore. Jelić je ove tvrdnje demantirao, kazavši kako će osim HSS-a prostor u obnovljenom Hrvatskom domu također dobiti udruge građana, te zaključivši da se radi o projektu koji je u interesu svih građana, pogotovo onih mladih, čija bi, kako je rekao, oaza, ovaj objekt trebao postati nakon što bude obnovljen.