KABA

Prvi karlovački prosvjed okupio više stotina nezadovoljnih građana

KARLOVAC – Oko pet stotina Karlovčana okupilo se na sinoćnjem antivladinom prosvjedu, prvom prosvjedu održanom u našem gradu. „Jaco odlazi“, „Privatizacija – zločin bez zastare“, „Ratno profiterstvo – zločin bez zastare“, „Hrvatska demonska zajednica“ i „Socijal demonska partija“, „HDZ+SDP = propast Hrvatske“, „Izdaja“, „Lopovi“ i „Hoćemo promjene“ samo su neki od napisa na transparentima kojima su prosvjenici sinoć pokazali svoje mišljenje o radu aktualne vlade, ali i oporbe, a nisu ostali pošteđeni ni lokalni političari. Donosimo djelić atmosfere s prosvjeda!

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/prosvjednici_1.mp3}

Najviše je poruka upućeno, kako su rekli prosvjednici, karlovačkom šerifu, bivšem ministru Branku Vukeliću, kojemu su vikali „Vukeliću odlazi“, isto kao i njegovom stranačkom kolegi Stjepanu Turkoviću, direktoru „Zelenila“ i predsjedniku NK Karlovca, kojemu prosvjednici zamjeraju suspendiranje trenera Igora Pamića. Mogle su se čuti i već dobro poznate parole „Odlazite lopovi, Hrvatsku ste pokrali“, „Vratite nam novce“, a u megafon su organizatori čitavo vrijeme pozivali ljude da se više ne boje, da imaju pravo prosvjedovati i izraziti svoje nezadovoljstvo, i tako sve dok na vlast ne dođe netko tko će svoj posao raditi na dobrobit naroda.

– Ako kapitalizam znači da koliko radiš toliko i dobiješ, onda ovi u Vladi i Saboru moraju raditi 27 sati dnevno za dobrobit građana. Ako ne želite odlazite, a ako poslije vas ponovo dođe na vlast netko tko neće znati raditi, ponovo ćemo izaći na ulice – orilo se iz megafona, na što je gomila oduševljeno zapljeskala i uzvratila novim parolama.

Nakon okupljanja na starom placu u središtu grada, 500-ak prosvjednika uputilo se prema zgradi gradske uprave, uzvikujući i putem parolu „Svi na ulice“, a pred samim magistratom zaorila se i poruka gradonačelniku „Jeliću, odlazi“. Prosvjednici su zatim preko Korza na kojemu je zaustavljen promet krenuli prema središnjici HDZ-a, upalivši putem svijeću za poginule branitelje ispred Ureda za obranu, a pred prostorijama HDZ-a također su zapalili svijeću, za, kako su rekli, sve ljude koje su do sada uništili. Iz gomile su na središnjicu HDZ-a poletjela i dva jaja.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/prosvjed/*{/rokbox}

Povorka je potom krenula preko Domobranske ulice prema Rakovcu, da li zbog toga što ondje stanuje gradonačelnik ili jer se na Rakovcu nalaze prostorije SDP-a, ili možda iz oba razloga, organizatori nisu pojasnili. Međutim, na križanju Domobranske i Ulice kralja Tomislava, zaustavila ih je policija. I tu je zabilježen manji incident kada je jedan od prosvjednika pozvao gomilu da se silom probije dalje, no ostali prosvjednici brzo su ga smirili pa je povorka skenula prema Radićevoj ulici, odakle se ponovo vratila na mjesto odakle je i krenula, na Trg bana Jelačića. Nakon kraćeg premišljanja da li ponovo krenuti na Rakovac, masa se polako počela osipati, da bi oko 20.30 trg ostao gotovo prazan.