popis_2011

KARLOVAC – Državni zavod za statisiku odabrao je 217 sretnika od čak 1.251 osobe koliko ih se u Karlovcu ukupno prijavilo za sudjelovanje u predstojećem popisu stanovništva.
Za poslove popisivača odabrana je 171 osoba, a za kontrolore njih 25, a također je odabrano 19 rezervnih popisivača i dvoje rezervnih kontrolora.

Iz Popisnog centra Karlovac su javili da su osim po kriteriju uspješnosti, odnosno postotaku točnosti pravilnog ispunjavanja Upitnika za prijavu, kandidate birali na temelju statusa nezaposlenih, odnosno studenata, zatim na temelju iskustva u prethodnim popisima, statusu prema odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, te Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Lista kontrolora bit će objavljena u ponedjeljak, 14. ožujka na oglasnoj ploči Gradske uprave i na web stranici Grada Karlovca. Dan kasnije, u utorak, 15. ožujka, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku imenovat će kontrolore, a prijedlog popisivača bit će objavljen u četvrtak, 17. ožujka, također  na oglasnoj ploči Gradske uprave i web stranici Grada Karlovca. Popisivače će imenovati Županijsko popisno povjerenstvo sljedećeg petka,18. ožujka.

Odabrani kontrolori će biti kontaktirani od strane Popisnog centra, a odabrani popisivači od strane kontrolora. Poduka kontrolora bit će organizirana od 21. do 24. ožujka, a od 25. do 30. ožujka slijedi obuka popisivača. Nakon što odslušaju predavanja na kojima će biti upoznati sa poslom za koji se natječu, svi oni morat će pristupiti i završnom testu, nakon čega će oni koji ga s uspjehom polože biti izabrani za popisivače, odnosno kontrolore.

Jedan popisivač imat će obvezu popisati između 300 i 400 obitelji, a moći će zaraditi oko 3.500 kuna, ovisi o broju popisanih građana.