KABA

“Projekt Babina gora pada u vodu, Vučić i Maradin skrivali su činjenice od javnosti“

KARLOVAC – Udruga za zaštitu okoliša Karlovac upozorila je danas javnost da je katastarska čestica 1652 katastarske općine Vukmanić na kojoj je Prostornim planom predviđenja izgradnja budućeg Centra za gospodarenje otpadom, rješenjem Ministarstva kulture od 29. prosinca prošle godine, stavljena pod preventivnu zaštitu. U rješenju koje su proslijedili medijima stoji da se ta čestica pod preventivnu zaštitu stavlja sve do 29. prosinca 2016. godine, odnosno do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra. U obrazloženju rješenja, Uprava za zaštitu kulturne baštine navodi da se radi o arheološkom lokalitetu koji se sastoji od dva čardaka ili kule i predstavlja izuzetno rijedak primjer obrambenog graditeljstva, moguće iz vremena turskih ratova, a nije isključeno ni da je riječ o starijem, srednjevjekovnom utvrđenju.

Predsjednica karlovačke Udruge za zaštitu okoliša Biserka Schmuck prozvala je danas nadležne u Karlovačkoj županiji, optuživši da su od javnosti namjerno skrivali ove činjenice.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rjesenje_smuk_2.mp3}

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/babina_gora/*{/rokbox}

schmuck zaključuje da ovo rješenje znači da čitav projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori pada u vodu, te župana Ivana Vučića poziva na odgovornost da ispita tko je kriv što je na svu dokumentaciju za izgradnju centra do sada, kako je rekla, nepotrebno potrošeno više stotina tisuća kuna iz županijskog proračuna.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rjesenje_smuk_3.mp3}

Da je riječ o nedopustivom ponašanju, složio se i član udruge Nikola Vuljanić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rjesenje_vuljanic.mp3}

Za komentar smo upitali i župana Ivana Vučića, koji pak tvrdi da o rješenju Ministarstva kulture ne zna ništa i da prvi puta za njega čuje.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rjesenje_zupan.mp3}

Pročelnik županijskog Zavoda za prostorno uređenje Marinko Maradin potvrdio nam je da je rješenje Ministarstva kulture ipak stiglo u Županiju, no tvrdi da je njime pod zaštitu stavljen samo mali dio sporne katastarske čestice, te da Centar niti jednim svojim dijelom ne ulazi u taj zaštićeni prostor.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rjesenje_maradin.mp3}

Maradin je na kraju zaključio da je sve ovo samo još jedan od mnogih pokušaja Udruge za zaštitu okoliša da zaustavi projekt Centra Babina gora. Građanima pak Maradin poručuje da nema razloga za brigu jer će, obećaje, Županija u svim daljnjim radnjama uvažavati postojanje ovog rješenja.

Ples