jelic

KARLOVAC – Antikorupcijska inicijativa Domagoja Švegara i njegovih suradnika upozorava javnost na još jedan slučaj, kako tvrde, malverzacije u poslovanju gradske uprave. Radi se o događajima vezanim uz gotovo 10 tisuća četvornih metara zemljišta u Grabriku, na uglu Krešimirove, Zvonimirove i Branimirove ulice, koje je 2. lipnja 2008. godine Grad Karlovac prodao tvrtki Centar gradnja. Zemljište je prodano po cijeni od 8,8 milijuna kuna, a kako je ugovoreno, na njemu je bila predviđena izgradnja stambeno-poslovne zgrade.

Podsjetimo, prema kupoprodajnom ugovoru, Centar gradnja je do 1. listopada 2008. godine Gradu morala uplatiti cjelokupni iznos ugovorene cijene, ali kako to nije učinila, Gradsko poglavarstvo donijelo je 10. ožujka 2009. godine Zaključak o raskidu kupoprodajnog ugovora. Centar gradnja na to je reagirala prijeteći tužbom, pa je Grad Karlovac na prijedlog gradonačelnika Damira Jelića i tadašnjeg pročelnika Željka Pakšeca sklopio nagodbu kojom je na snagu vraćen kupoprodajni ugovor, i to s dopunom oslobođenja tvrtke Centar gradnja od obaveze izgradnje dječjeg vrtića u sklopu budućeg poslovno-stambenog kompleksa. Već prilikom usvajanja, u srpnju 2009. godine, ova je odluka na Gradskom vijeću izazvala negodovanje oporbenih vijećnika, koji su upozoravali da je tužba neutemeljena i da će iz cijelog slučaja nastati još jedna velika afera.

Švegarova antikorupcijska inicijativa sada je, nakon višemjesečnog provjeravanja podataka i dokumenata prikupljenih od institucija, također došla do istog zaključka. Smatraju da je sklapanjem nagodbe s Centar gradnjom prouzrokovana značajna materijalna šteta za Grad Karlovac. Tvrde da Centar gradnja nije imala nikakve pravne osnove za tužbu, što znači da nije bilo pravne osnove niti za nagodbu, te da je Grad Karlovac trebao zadržati jamčevinu od 1,8 milijuna kuna koja mu je po pravu pripadala i ponovo oglasiti prodaju.

Od gradonačelnika Damira Jelića zahtjevaju da objasni građanima zbog čega i čijeg interesa se pogodovalo tvrtki Centar gradnja na štetu gradskog proračuna i građana Karlovca.