KABA

I Vuković i Žabčić i Godec zadovoljni što se otvara istraga

KARLOVAC – Na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva istražni sudac Ivan Perković je nakon devetosatnog saslušanja trojice osumnjičenika u tzv. aferi Daimler – Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomice Godeca, za zloporabu položaja i ovlasti i pranje novca odredio 48-satno zadržavanje, zbog eventualnog utjecaja na svjedoke, službeno je priopćila glasnogovornica karlovačkog Županijskog suda Alenka Laptalo.

U tom će razdoblju istražni sudac morati odlučiti hoće li Vuković, Žabčić i Godec završetak istrage čekati u pritvoru ili na slobodi. Kako doznajemo od odvjetnika, sva trojica su izjavili da nisu krivi.

Bivše suvlasnike ozaljske tvrtke IM Metal Žabčića i Vukovića policija sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 eura od ‘tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj’. Tim su novcem, navodno, kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, koje su kasnije iznajmili tvrtki čiji su u tom trenutku bili vlasnici te pozajmicu nikada nisu vratili. Treći osumnjičeni Godec tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, na račun pružanja konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio 1,6 milijuna eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile obavljene.

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska.

Snježana Gašić, odvjetnica Marka Vukovića, kazala je za Trend  [portal] nakon saslušanja da se osumnjičenima neće suditi po uskočkom zakonu koji je na snazi, nego po starom zakonu o kaznenom postupku, jer su i inkriminacije koje se osumnjičenicima stavljaju na teret počinjene u vrijeme kada je važio stari zakon. Uvjerena je u Vukovićevu nevinost i sigurna kako će se isto ubrzo i dokazati, a kako bi se jednom zauvijek stalo na kraj neutemeljenim optužbama kojima se njezin klijent tereti.


178800

Jedan od dobrih argumenata obrane Vukovića i Žabčića je, po njezinu mišljenju, činjenica da ih se tereti za zloporabu položaja i ovlasti kao da su bili odgovorne osobe, direktori, a nisu, već vlasnici, te je dodala da je novac išao na njihove račune kao privatne osobe, a koristili su ga za kupnju prostora u kojem se sada nalazi tvornica oružja HS produkt.

‘Nikakvo se mito i korupcija ne spominje u ovoj kaznenoj prijavi, pa mnogobrojne spekulacije i medijski napisi s tim u vezi nemaju nikakve osnove’, kazao je Tihomir Rubeša, odvjetnik Ivana Žabčića.

Po njegovu mišljenju, upravo zbog medijskog pritiska i svega što je prethodilo uhićenju, Županijsko državno odvjetništvo podignut će u narednih 48 sati istražni zahtjev, ali tek treba vidjeti hoće li on sadržavati sve što je pobrojano u kaznenoj prijavi ili će, kako očekuje Rubeša, smanjiti inkriminaciju.

Bez obzira na to, on je ‘siguran da će u daljnjem tijeku postupka obrane njihovih branjenika biti prihvaćene, jer protuzakonitih radnji nije bilo’.

Prema riječima njihovih odvjetnika – i Vuković i Žabčić i Godec su porekli ono za što ih se tereti te da su zadovoljni što se napokon otvara istraga da bi kroz nju mogli otkloniti sumnje o kojima se u medijima nagađa već godinu dana, i na taj se način kompromitira njihov ugled i sve ono što su postigli kroz godine uspješnog rada, i sve ono što su učinili za razvoj proizvodnje u Karlovačkoj županiji.

Koliko podizanje prašine s aktualizacijom ovog slučaja ima veze s namjerom prikupljanja političkih bodova diskreditacijom svakoga čiji poslovni uspjeh ima naizgled veze s bliskošću stranci koja je trenutno na vlasti, pokazat će vrijeme. Upravo zbog toga, a sudeći prema riječima njihovih odvjetnika, ovu trojku veseli što imaju priliku napokon i formalno argumentirati svoju nepovezanost s ‘mutnim poslovima’ u kojima posljednjih godina imaju glavne uloge – barem kad je riječ o verzijama scenarija u koje ih guraju zavidni im oponenti, mediji koji se prodaju senzacionalistički obojenim spekulacijama i opozicijske političke struje koje mrze svakoga tko nije protiv vladajuće većine. Bez obzira na medijske napise i komentare prijatelja i neprijatelja ove optužene trojice, pričekat ćemo sudske odluke (koje su ipak jedine važeće) prije daljnje analize ovog slučaja koji je posljednjih dana uzdrmao karlovačku javnost.