bus_6

KARLOVAC – Na parkiralištu ispred Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” građani su jutros imali priliku razgledati pokretne knjižnice, tzv. bibliobuse, iz cijele Hrvatske. Festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom „Od kočije do suvremenog bibliobusa” organiziran je zajedno s okruglim stolom o pokretnim knjižnicama, kojemu su nazočili knjižničari iz cijele zemlje. Njihov je cilj promocija tih specijaliziranih knjižnica te popularizacija knjige i čitanja i kod ljudi koji žive u udaljenijim naseljima, ispričala je ravnateljica karlovačke knjižnice Frida Bišćan.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/biscan_1.mp3}

Današnji Festival hrvatskih biblibusa četvrta je po redu takva priredba, a Karlovac je ove godine bio njezin domaćin budući da slavi veliki jubilej svoje pokretne knjižnice. Prošlo je, naime, punih stotinu godina otkada je daleke 1911. prva kočija s knjigama krenula prema ljubiteljima čitanja koji su živjeli izvan središta grada.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/biscan_2.mp3}

Za sada karlovačka knjižnica raspolaže samo s jednim bibliobusom, a obzirom na velik interes stanovnika udaljenijih mjesta za dolaskom pokretne knjižnice i u blizinu njihovih kuća, ravnateljica Frida Bišćan nada se da će uskoro biti u mogućnosti nabaviti još jedno manje vozilo za tu namjenu.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/biscan_3.mp3}

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/bibliobusi/*{/rokbox}

Osim knjižničara iz Hrvatske, današnjoj manifestaciji u Karlovcu prisustvovali su njihovi kolege iz susjedne Slovenije, koji su iznijeli svoja iskustva u radu putujućih knjižnica.