veleuciliste_1

KARLOVAC – „Četrnaest godina postojanja Veleučilišta relativno je kratko vrijeme u razvoju jedne visokoškolske institucije, ali ipak dovoljno dugo da bi se procjenili trendovi i pravci njegovog razvoja, a oni su takvi da nesumnjivo pokazuju da se Veleučilište u Karlovcu već sada isprofiliralo kao jedno od najrespektabilnijih visokoškolskih stručnih institucija u Hrvatskoj. Slijedeći 50-godišnju tradiciju visokoškolskog obrazovanja u Karlovcu, naše je Veleučilište postalo prepoznatljivo i cijenjeno ne samo u okvirima našeg grada i županije, već i izvan granica naše domovine.” Ovim je riječima dekan karlovačkog Veleučilišta Branko Wasserbauer danas započeo svoj govor na svečanoj sjednici koja je organizirana u povodu 14. obljetnice rada ove institucije.

Na osam stručnih i dva specijalistička studija Veleučilištu u Karlovcu trenutno studira 2.330 studenata. Od 1997. godine do danas iz ove je ustanove s diplomom u ruci izašao ukupno 1.351 akademski građanin. Nešto manje od 100 diplomanata godišnje dobar je pokazatelj ozbiljnosti i kvalitete studijskih programa i znak da se na Veleučilištu u Karlovcu treba itekako potruditi da bi se došlo do diplome, ocjenio je dekan Wasserbauer.

U uređenje novog prostora Veleučilišta, koje, podsjetimo, na Strossmayerovom trgu djeluje od 2004. godine, do sada je uloženo oko 15 milijuna kuna. Najveći dio tog novca, 10 milijuna kuna, uložilo je samo Veleučilište zahvaljujući sredstvima od školarina, a za ostatak se dekan Wasserbauer danas zahvalio nadležnom Ministarstvu znanosti, Gradu Karlovcu, Karlovačkoj županiji i donatorima iz gospodarskog sektora, ali i Europskoj uniji od koje je Veleučilište nedavno dobilo čak 740 tisuća eura za razvoj studija mehatronike i strojarstva.

Dekan Wasserbauer posebno je ponosan na napore koje Veleučilište poduzima s ciljem poboljšanja kvalitete života i standarda svojih studenata.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/veleuciliste_1.mp3}

Wasserbauer je istaknuo i suradnju s gospodarskim sektorom, koju ocjenjuje izvrsnom.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/veleuciliste_2.mp3}

Vizija razvoja karlovačkog Veleučilišta njegovom je vodstvu kristalno jasna; žele da ono postane međunarodno priznato sveučilište, sa studentima iz cijeloga svijeta te sveuličite na kojemu je čast i privilegija studirati. Karlovac u tome može uspjeti, uvjeren je dekan Branko Wasserbauser.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/veleuciliste_3.mp3}

Govoreći o budućnosti Veleučilišta, predavačica Nina Popović kao prioritetne je projekte istaknula izgradnju kampusa te projekt pod nazivom „Atrij znanja”, čiji je cilj uređenje potkrovlja i atrija zgrade Veleučilišta i njihova modernizacija u skladu sa zahtjevima suvremenog obrazovanja. Planova i ambicija ne nedostaje, a njihov je zajednički cilj osigurati Karlovcu, osim titule grada na četiri rijeke, jednu još važniju – titulu grada znanja i grada kampusa, poručilo je vodstvo karlovačkog Veleučilišta.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/veleuciliste_14_/*{/rokbox}

Svečanoj sjednici Veleučilišta prisustvovali su danas predstavnici Karlovačke županije i Grada Karlovca, ravnatelj Studentskog centra Karlovac Davor Jurčević, ravnatelji srednjih škola u Karlovcu i Županiji te gosti s nekoliko veleučilišta i sveučilišta iz Hrvatske, ali i susjedne Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije i brojni gospodarstvenici.

Najuspješnijim studentima dodijeljene su prigodne nagrade, knjige koje će zasigurno rado čuvati u znak sjećanja na današnji dan.