KABA

“Vesele žene Hrvatske” sinoć u Domu OS RH Zrinski

KARLOVAC – Predstava Kazališne radionice Smjehotići “Vesele žene Hrvatske” sinoć je bila održana u Domu OS RH Zrinski u 20.30 sati.

Imedika

Od čistačica do otmjenih dama, kakve su hrvatske žene, osim što su vesele, saznali su svi oni koji su gledali ovu zanimljivu predstavu sinoć u rasprodanom Domu Zrinski. Vesele žene hrvatske komedija je u kojoj dvije glumice kroz desetak uloga ‘prolaze’ različite tipove hrvatskih žena – od Zagorki, čistačica nakon predizbornog skupa, koje imaju svoje mišljenje o političkoj situaciji, preko majki propalih učenika na informacijama, hrvatske Romkinje i Bosanke, zatim tradicionalne svekrva i neviste negdje u Dalmatinskoj zagori, do otmjenih Dubrovkinja i agramerskih dama u zlatnim godinama u potrazi za izgubljenom mladošću i ljepotom. Po već prokušanoj formuli, upotrijebljenoj u autorovom prošlom predlošku koji je bio izvođen u produkciji istog kazališta, Kazališne radionice ‘Smjehotići’, Matko Elezović izložio je pogledu tipične i manje tipične formule muško-ženskih odnosa i komunikacije, kojim želi pokazati kako su hrvatske žene, kako sam kaže, ‘duhovite i vesele, te koliko god geografski udaljene bile, sličnije nego li smo mislili’.

Predstava problematizira pojmove poput malograđanštine, primitivizma i snobizma, čak i homofobije te publiku vodi na putovanje kroz različite regije te postavlja pitanja koliko smo određeni sredinom, i je li to, uopće, bitno?
Kao desetak veselih žena publika je gledala Jadranku Elezović i Matiju Prskalo, a režiju komada potpisuje Frana Marija Vranković.

Ples