KABA

Neka nepravedna presuda ne ubije Uskrs!

KARLOVAC – „Uskrs je pravo vrijeme da se posvetimo svojoj djeci, obitelji i prijateljima“ naslov je izložbe pisanica koju je u petak naveče u galeriji ZILIK otvorila dogradonačelnika Karlovca Marina Kolaković. Izložbu su pripredile članice Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Jaškovo. Goste je tom prigodom pozdravila predsjednica Udruge Anđa Perak.

I ovoga puta susret članica Udruge nije mogao proći bez najdražih gostiju – dekana karlovačkog dekanata monsinjora Ferdinanda Vražića, patera Vladu Mustača gvardijana Franjevačkog samostana u Karlovcu u počecima Domovinskog rata te patera Branimira Koseca iz Varaždina. Otvorenje izložbe proteklo je uz duboke emocije svih zbog toga dana izrečenih haških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

OSUDISTE PRAVEDNIKA, A TRAŽILI STE ZLOČINCA

– A što ću Vam danas reći kad sam tužan od podneva, a Usrks dolazi – poručio je monsinjor Ferdinand Vražić. Jer i ove pisanice govore što mi očekujemo. One su odraz povijesti i tradicije da su naše majke, bake i pradjedovi učili djecu kako se ta pisanica radi na najjednostavniji način. A ona je pokazatelj novoga života. I kada danas razmišljam o najsvježijim događajima, naviru mi misli na predivan isječak iz Evanđelja: „osudiste pravednika, a tražili ste zločinca“. Kako nam je Isus primjer i uzor, ne gubimo nade i ne dozovolimo da današnja nepravedna presuda ubije u vama Uskrs. I vjerujete mi istina i pravda će pobijediti, kazao je prečasni F. Vražić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ferdo_1.mp3}

Na rane 90-te podsjetio je pater Vlado Mustač i kazao kako ih svatko od nas nosi u svome srcu. Pogotovo na današnji dan kada je pred cijelim svijetom tako osramoćeno ono što je nama najdraže.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mustac_1.mp3}

Ostanice i nadalje lavice, ostanite to što ste bile nekada, pazite i čuvajte svoje dostojanstvo i dičite se onima koji su heroji, poručio je članicama Udruge pater Vlado Mustač.

ŽELE POKAZATI JOŠ VEĆU OPASNOST – DA NAS SE NE PRIZNA!

Pater Branimir Kosec, franjevac na službi u Varaždinu bio je od 1990. do 1998. župnik u Vukovaru. Sjećanja na najteže dane iz povijesti toga grada podijelio je sa sudionicima otvorenja izložbe u ZILIK-u te kazao kako se upravo danas nismo nadali nepravdi izrečenoj u Hagu. I sam je prošao čak tri srpska logora!

– Nadali smo se boljoj budućnosti, ali vidimo da taj svijet koji je devedesetih godina dozvolio agresiju na Hrvatsku i rušenja i ubijanja, danas želi ovime pokazati još veću opasnost za nas – da nas se ne prizna niti narodom ni ljudima. Mi pamtimo Vukovar sravnjen sa zemljom, kazao je pater Kosec.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kosec_1.mp3}

– Mi znamo tko i zbog čega stoji iza presude generalima, mi Hrvati znamo da naša domovina nije smjela postojati već je trebala biti raskomadana i izbrisana, ustvrdio je pater Branimir Kosec. Pun nade svim vjernicima je ipak poručio kako ovo ipak nije kraj jer će Božja pravda doći do svoga izražaja te da će ona biti briljantno očišćena od svih natruha, zlobe, mržnje i neprijateljstva prema cijelom našem hrvatskom narodu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/pisanice/*{/rokbox}

Ples