mine_3

KARLOVAC – Predstavnici zemalja donatora Međunarodnog fonda za razminiranje (ITF) posjetili su danas Karlovačku županiju, gdje im je na terenu predstavljeno za što su točno njihove zemlje do sada donirale ukupno 60 milijuna kuna. Zahvaljujući tom novcu, od ukupno 32 km² minski zagađenih površina koliko ih je bilo nakon završetka rata, sada ih je preostalo još 23 km², dok je ukupna kvadratura minski sumnjivih površina smanjena s nekadašnjih 150 km² na 70 km², na čemu im je župan Ivan Vučić zahvalio uime svih stanovnika Karlovačke županije.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/itf_1.mp3}

No, Vučić je naglasio da će nam pomoć i dalje biti itekako potrebna, kako bi Karlovačka županija do 2015. ili 2016. godine bila potpuno očišćena od mina.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/itf_2.mp3}

Saborska zastupnica i upraviteljica Zaklade „Hrvatska bez mina” Đurđa Adlešič upozorila je na činjenicu da, iako je Hrvatska potpuno sigurna zemlja za gospodarstvo i turizam, u njoj još uvijek svaki peti stanovnik živi u minski sumnjivom području.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/itf_3.mp3}

U cijeloj Hrvatskoj trenutno je minski sumnjivo oko 800 km², a do sada su od mina stradale 502 osobe. Na razminiranje je do sada utrošeno oko 500 milijuna eura, odnosno 3,5 milijarde kuna, a ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan procjenjuje da će biti potrebno još 600 milijuna eura, ili 4 milijarde kuna, kako bi Hrvatska ispunila ono na što ju obvezuje Ottawska konvencija, a to je da do 2019. godine bude potpuno čista od mina. Kao i župan Vučić, i ravnatelj HCR-a se nada da će u tome zahtjevnom zadatku i dalje moći računati na pomoć donatora. Također apelira na građane da do tada poštuju znakove minske opasnosti, koje neodgovorni pojedinci neovlašteno uklanjaju kako bi ih iskoristili za izgradnju ograda i slične namjene, čime dovode u opasnost tuđe živote.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/itf_4.mp3}

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/itf_mine/*{/rokbox}

Nakon prijema kod župana u Karlovcu, gosti su krenuli u obilazak županije. Obišli su Općinu Josipdol i radove na razminiranju između zaselaka Plielići i Kokani, nakon čega su krenuli prema Generalskom Stolu gdje su razgovarali s mještanima i pogledali predstavu „Ne, ne , mine!” kazališta Daska iz Siska.