KABA

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Svakog 17. svibnja u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije – The International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHO).

Koordinira se iz odbora IDAHO utemeljenog u Parizu kojim je predsjedao francuski akademik, Louis-Georges Tin. Ovaj dan se slavi u više od 50 zemalja u svijetu i službeno je priznat od strane Europske unije, Meksika, Kostarike i mnogih drugih zemalja.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije ima za cilj koordinirati međunarodne događaje kojima bi se postiglo poštivanje lezbijki i homoseksualaca u svijetu. Za razliku od LGBT Pride dana, na kojima se ističe ponos nečijom seksualnosti i odbijanjem da je se srami, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije ističe se da je homofobija štetna i mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Kao dan kojim se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije izabran je 17. svibnja, jer je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije 17. svibnja 1992.

Za 2009. godinu IDAHO kampanja je uglavnom bila usmjerena na transfobije, odnosno nasilje nad “trans” ljudima. IDAHO je zatim pokrenuo Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije. A uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije 2009., Francuska je postala prva zemlja u svijetu koja je službeno uklonila transrodna pitanja iz svojeg popisa duševnih bolesti.

Republika Hrvatska se pridružila međuregionalnoj skupini zemalja koje podržavaju donošenje Deklaracije o spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu Opće skupštine UN-a.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije danas će u Zagrebu biti otvorena međunarodna izložba „Hodaj ponosno – slike protiv homofobije” koja prikazuje djecu Stonevolske revolucije ’69., revolucije koja je do danas zahvatila čitav svijet. 28. lipnja 1969. u Stonewall Inn-u u New Yorku izbili su nemiri zbog policijske racije u kvartu gdje je živjela gay populacija.

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije ova je izložba prikazana u 20 gradova diljem svijeta, uključujući i prostorijama Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava Zagreb danas organiziraju Okrugli stol povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije pod nazivom „Zajedno protiv diskriminacije LGBT osoba” u prostoru Kuće ljudskih prava u Zagrebu.

Ostali članci!