hgk_investicije_1

KARLOVAC – Zbrka u zemljišnim knjigama, ograničavajući prostorni planovi i predugo čekanje na sve potrebne dozvole najčešći su problemi na koje u Hrvatskoj nailaze investitori zainteresirani za pokretanje proizvodnih pogona. Već godinama velik broj njih zbog toga svoje poslovne planove naposlijetku realizira u nekim drugim zemljama, gdje je birokracija puno naklonjenija poduzetništvu i investicijama. Dobar primjer upravo takvog slijeda događaja je slučaj korejske tvrtke Kia Motors, koja je prije nekoliko godina, tražeći lokaciju na kojoj će zaposliti 2.700 radnika, obišla i Karlovačku županiju. Međutim, zbog premalenih parcela koje su bile na raspolaganju, na kraju je pogon otvorila u Slovačkoj, čime je Hrvatska izgubila milijardu eura „tešku” investiciju.

Na ovaj je problem danas još jednom upozorio predsjednik županijske Gospodarske komore Zlatko Kuzman, koji je u Karlovcu danas ugostio potpredjednika hrvatske Vlade za ulaganja Domagoja Ivana Miloševića. Tema sjednice na kojoj su bili saborski zastupnici s područja Karlovačke županije, dožupan Josip Šafar, karlovački gradonačelnik Damir Jelić te gradonačelnici i načelnici ostalih gradova i općina u našoj županiji, bila je „Investicijska klima”, za koju Milošević smatra da je sve pozitivnija.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/milosevic_1.mp3}

Vlada ima direktan uvid u probleme investitora i na njihovom rješavanju sustavno se radi, kaže Milošević.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/milosevic_2.mp3}

Međutim, Milošević je upozorio i da dio tereta u privlačenju investitora moraju preuzeti i jedinice lokalne samouprave. Dodao je kako bi najniže jedinice javne administracije trebale biti svjesne da su ubrzavanje gospodarskog razvoja i otvaranje radnih mjesta zajednički interesi, jer o tome naposlijetku ovise i njihovi proračuni.

hgk_investicije_2

hgk_investicije_3