KABA

Gradonačelnik razmatra nove prijedloge Inicijative za spas platana

KARLOVAC – Još jedan sastanak o problemu očuvanja platana u Nazorovoj ulici održan je jučer u Uredu karlovačkog gradonačelnika s predstavnicima Građanske inicijative koji se bore za spas stoljetnog drveća, koje bi prema prvom planu trebalo biti porušeno tijekom radova na rekonstrukciji kanalizacije u toj ulici.

Predstavnici inicijative su, kako je na zadnjem sastanku dogovoreno, dostavili prijedloge gradonačelniku o mjerama zaštite platana prilikom građevinskih radova, koje je potpisao doc.dr.sc. Antun Alegro iz Botaničkog zavoda Biološkog odsjeka PMF-a te predsjednik Hrvatskog botaničkog društva. Neke od predloženih mjera su izmještanje linije iskopa što dalje od debla, po mogućnosti izvan zone krošnje, pravilno saniranje rezova korijena, točnije da se prilikom radova rezovi poravnaju pilom, da budu uredni i okomiti na os korijena; oko najvećeg i najgušćeg korijenja preporučuje se ručni iskop kako bi se korijenski sustav što manje oštetio.

Preporuka je i da izvođenje radova treba izbjegavati tijekom najsunčanijih i najtoplijih dana ili sati u danu kako bi se smanjila mogućnost toplinskog i sušnog stresa te je preporučeno zatrpavanje iskopa zemljom. Građanska inicijativa je u svojim prijedlozima iznijela i modificiranje trase kanalizacije te izmještanje trase plinovoda kako bi se trasa kolektora što više odmaknula od stabala.

Gradonačelnik je, kako su priopćili iz njegova ureda, rekao da će prijedloge građanske inicijative razmotriti nadležni upravni odjeli Grada Karlovca, i to u segmentu koji se odnosi na eventualnu potrebu ishođenja novih dozvola, odnosno prilagodbe postojećih.