foginovo

KARLOVAC – Tijekom ovog tjedna na Foginovom kupalištu Klub spasioca na vodama Karlovac kroz Službu spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa organizira „Tečaj za spasioca na otvorenim vodama”.

Spasioci bi trebali paziti na sigurnost kupača na kupalištu koje je otvoreno od 18. lipnja do 21. kolovoza. Foginovo kupalište je i ove godine dobilo Rješenje o registraciji kupališta od Lučke kapetanije iz Siska. Grad Karlovac je morao ispuniti niz preduvjeta vezanih za sigurnost kupača i korisnika kupališta, a jedan od osnovnih preduvjeta je osigurana služba spašavanja s ovlaštenim spasiteljima u radno vrijeme kupališta. Kako bi i ove godine osigurali dovoljan broj spasioca tečaj se provodi od 2. lipnja, i to u trajanju od 7 dana u kojima polaznici savladavaju tri cjeline gradiva; spašavanje, prvu pomoć i ekologiju. Tečaj se sastoji od teoretskih predavanja i praktične vježbe na bazenu i otvorenim vodama. Nakon tečaja polaznici polažu pisani i usmeni ispit iz sve 3 cjeline te na tečaju moraju pokazati primjereno ponašanje i zalaganje.

Po završetku tečaja polaznik koji je uspješno ispunio sve zadatke stječe Uvjerenje o osposobljenosti – Spasilac na otvorenim vodama. Ovo uvjerenje daje mu pravo profesionalnog rada u spasilačkoj postaji na poslovima nadzora, prevencije i spašavanja, a izdaje ga Hrvatski Crveni križ s rokom valjanosti od 2 godine. Tečaj trenutno polazi 10-ak polaznika, kojima će po završetku tečaja biti ponuđena mogućnost zapošljavanja za ovu kupališnu sezonu na Korani. Osobitost kupališta i izazov za službu spašavanja na vodi ove godine bit će lift za ulazak u vodu za osobe s invaliditetom koji se ovih dana postavlja na Korani. Osim samog ulaska u vodu karlovački spasioci će osobama s invaliditetom pružati dodatni element sigurnosti te će im prema njihovim željama ponuditi i plivanje uz pratnju kako bi se u vodi osjećali što sigurnije.