vjezba_vojska

SLUNJ – Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik” kod Slunja i u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu održava se međunarodna vojna vježba „Immediate Response 11″. Na vježbi koja je počela jučer, a trajat će do 18. lipnja, sudjeluje oko 990 pripadnika oružanih snaga, većinom iz Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, te pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. U vježbi na vojnom poligonu u Slunju bit će angažirani pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske i SAD-a, dok će ostali biti u računalno potpomognutoj vježbi koja se održava u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

Cilj vježbe „Immediate Response 11″ je promicanje regionalne stabilnosti i sigurnosti te jačanja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja. Također, jedan od ciljeva vježbe je i priprema za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu te razmjena naučenih lekcija iz ISAF-a.

Inače, vježba „Immediate Response 11″ dio je združene obuke i vježbi Zapovjedništva američkih snaga za Europu – EUCOM (United States European Command) i Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu (USAREUE – United States Army Europe), a osmišljena je kako bi se unaprijedila zajednička interoperabilnost saveznika i partnerskih nacija i unaprijedila priprema sudionika za uspješno djelovanje u združenom, multinacionalnom i integriranom okružju.

U vježbi na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik” Slunj sudjelovat će pripadnici motorizirane satnije bojne Pauci iz sastava Gardijske motorizirane brigade i pripadnici američkih oružanih snaga iz sastava Nacionalnih garda Minessote i New Jerseya. Direktor vježbe sa hrvatske strane je zapovjednik Inženjerijske pukovnije ZOD-a HKoV- brigadir Robert Suntešić, dok je sa američke strane direktor vježbe brigadir Ardis Ferguson, zapovjednik 209. tima za vezu u Zapovjedništvu kopnenih snaga za Europu.

Vježba se provodi prema zamišljenom scenariju, a osim kopnenih snaga u vježbi će sudjelovati i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane.