KABA

Banija podiže krijes, Gaza idući tjedan

KARLOVAC – Gradska četvrt Banija otpočela je sa podizanjem konstrukcije za ovogodišnji Ivanjski krijes, dok će Gaza to učiniti dva dana prije njegova paljenja. Ivanjski krijesovi gorjet će 23. lipnja, dan uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja. Zašto je tako, pojašnjeno je na tiskovnoj konferenciji kojoj su nazočili gradonačelnik Damir Jelić, direktorica Turističke zajednice Karlovca Tihana Bakarić te predstavnici Gradskih četvrti Banija i Gaza Branko Hrvoj i Denis Tot.

Banijanci su se i ove godine odlučili za klasično slaganje krijesa uporabom paleta. Nabavljeno ih je 1.500 komada i podizanje krijesa uz Kupu na obali Banije je počelo, kazao je predstavnik ove gradske četvrti Branko Hrvoj.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/krijes_2.mp3}

Branko Hrvoj je najavio i postavljanje promotivnog štanda na Baniji na kojemu će se dijeliti majice sa otisnutim godinama 1903 – 2011. Naime, godine 1903. Banija je postala sastavni dio grada Karlovca i to zaslugom ondašnjeg gradonačelnika Ivana Banjavčića, starčevićanca i pravaša. U pripremi je i brošura o povijesti banijanskih krijesova koju priprema profesor Vladimir Peršin.

Prvi krijes na Gazi napravljen je davne 1779. godine, rekao je Denis Tot iz te gradske četvrti, pozivajući se na povijesne zapise. Time je gažanski krijes čak stoljeće stariji. Ove godine gažani neće slagati krijes od paleta već će on biti ekološki. Uz ostale, u tome će im pomoći i karlovačka podružnica Hrvatskih šuma. Poručuju i kako će napravi i maketu krijesa koja će biti njihov suvenir vezan uz ovu tradionalnu pučku manifestaciju.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/krijes_3.mp3}

Imedika

A mjesto na kojemu se posljednjih godina postavlja i pali krijes na gažanskoj strani ne odgovara niti Hrvatskim vodama. One su u sporu sa vlasnikom jedne kuće za koju smatraju da je bespravno izgrađena. Kuća je pak u neposrednoj blizini paljenja krijesa, kao uostalom i stara tvornicva, što dodatno stvara probleme. Ipak, Hrvatske vode izašle su gažanima ususret pa će na dva dana uoči manifestacije moći podići krijes na toj lokaciji. Stoga gažani poručuju suparnicima na Baniji da će imati ljepši krijes, oni će biti jači u povlačenju konopa preko mosta a i u nogometu se neće dati poraziti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/krijes_4.mp3}

Ipak, sukoba između mještana Banije i Gaze nema, riječ je samo o tradicionalnom rivalstvu uz Ivanjski krijes, kazao je gradonačelnik Danmir Jelić zahvaljujući svima koji sudjeluju u ostvarivanju ove manifestacije. A krijes ima i svoju simboliku koja je predkršćanskog karaktera i slijedi odnos između dobra i zla, odnosno svjetla i tame.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/krijes_5.mp3}

Tihana Bakarić je uime Turističke zajednice grada Karlovca zahvalila svima koji sudjeluju ili pomažu u ostvarivanju Ivanjskog krijesa za kojega je ove godine predviđeno 60 tisuća kuna. Uz bogatu ugostiteljsku ponudu na obalama Kupe, posjetitelji će moći uživati i u koncertima grupa „Udriground” i „Kawasaki 3P”. Uz Karlovčane očekuju se i posjetitelji iz Zagreba jer se ova manifestacija reklamira i u glavnom gradu Hrvatske.

krijes_2

krijes_3

Ples