konobar

KARLOVAC – Baš kao i na razini cijele države, i u Karlovcu je zabilježen pad nezaposlenosti. Na kraju svibnja u evidenciji Zavoda za zapošljavanje evidentirano je 11.110 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje od 1,7% odnosno za 192 nezaposlene osobe. U odnosu na svibanj prošle godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti za 6,4 posto.

U svibnju se 844 osoba prijavilo na Zavod za zapošljavanje, što je u odnosu na travanj povećanje za 232 osobe, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 388 osoba ili 85%. Udio novoprijavljenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih na kraju svibnja iznosio je 7,6%. Najviše novoprijavljenih dolazi iz nekog oblika radnog odnosa, dok ostali dolaze iz redovitog školovanja ili neaktivnosti.

S druge strane tijekom mjeseca iz evidencije nezaposlenih odjavljeno je 1036 osoba, od toga 666 zbog zaposlenja, 17 zbog zaposlenja na temelju drugih poslovnih aktivnosti, te 353 odjavljeno iz evidencije zbog drugih razloga.

Iz karlovačke podružnice Zavoda za zapošljavanje javljaju da se do kraja svibnja 306 osoba iz evidencije zaposlilo na sezonskim poslovima na Jadranu. Zapošljavali su se najviše kvalificirani kuhari i konobari sa iskustvom, ali i sobarice, čistačice, kuhinjski radnici te turistički animatori. Svi zainteresirani za sezonski rad na Jadranu još uvijek se mogu javiti u Zavod za zapošljavanje i ispuniti prijavnicu kod svog savjetnika za zapošljavanje ili savjetnika zaduženog za sezonu na Jadranu. Također, svaka nezaposlena osoba prijavljena na Zavod za zapošljavanja ima pravo na povrat putnih troškova.