hsls_problemi

KARLOVAC – Zbrka do koje je došlo zbog provedbe novog Zakona o ovrhama, prevara umirovljenika čije su mirovine umanjene zbog uvođenja drugog mirovinskog stupa i ugroženost zdravlja građana Duge Rese zbog skladištenja i spaljivanja opasnog otpada u prostoru bivše Pamučne industrije, u tvrtki T 7 VIS, problemi su na koje je danas upozorila Županijska organizacija HSLS-a.

Kako bi upozorio da je dio umirovljenika prevaren državnom kampanjom provedenom prilikom reforme mirovinskog sustava 2002. godine i uvođenja drugog stupa, kada su se osiguranici stariji od 40 godina odlučivali na dobrovoljno mirovinsko osiguranje vjerujući da će zbog toga imati veće mirovine, HSLS je, naime, tijekom prošloga tjedna organizirao peticiju i edukativnu akciju „Sam plaćam – sam odlučujem”. Cilj je bio ukazati na umirovljenike čija je mirovina zbog manjkavo provedene reforme naposlijetku ispala 25 posto manja nego što bi bila da su nastavili uplaćivati samo u prvi mirovinski stup, prikupiti potpise ljudi u 120 hrvatskih gradova i odnijeti ih u Vladu kako bi se nešto poduzelo po tom pitanju.

Odaziv građana na ovu akciju u Karlovcu je bio zadovoljavajući, ispričala je predsjednica županijskog HSLS-a dr. Višnja Mihalić Mikuljan.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mikuljan_1.mp3}

Još jednom HSLS-ovci su danas istaknuli još jedan važan problem koji muči oko 160.000 hrvatskih građana, a to je da im, prema novom Zakonu o ovrsi koji je na snazi od 1. siječnja ove godine, FINA i banke u slučaju nepodmirenih obveza, mogu „sjesti” na cjelokupni iznos primanja. Ističu da je taj zakon u suprotnosti sa Zakonom o financijskom poslovanju, prema kojemu se građanima može zaplijeniti samo trećina mjesečnih prihoda, kao i sa Ustavom RH.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mikuljan_2.mp3}

Vezano uz slučaj spaljivanja opasnog otpada u bivšoj Pamučnoj, dr. Mihalić Mikuljan pozvala je sve stanovnike Karlovačke županije da svojim potpisima izraze protivljenje takvoj prijetnji za zdravlje građana.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mikuljan_3.mp3}

Osim ovog zagađivača, spomenut je i slunjski vojni poligon, za kojega eko-udruge i pojedini stručnjaci već dugo upozoravaju da nezasićenim uranom koji je nerazgradiv i koji se taloži u tlu, rijekama i povrću koje jedemo, također ugrožava zdravlje lokalnog stanovništva. S ovakvim stanjem stvari, Karlovačka županija nikako se ne može nazvati „zdravom županijom”, upozorila je dr. Mihalić Mikuljan. Ne tješimo se time da je tako i u drugim gradovima, i nemojmo čekati da postanemo slučaj poput Siska, zaključili su u HSLS-u.