sv.-trojstvo

ZAGREB, KARLOVAC – Institut za javne financije istražio je transparentnost proračuna 33 hrvatska grada u 2010. godini. Cilj je bio istražiti dostupnost i kvalitetu informacija u gradskim proračunima te otvorenost gradskih proračunskih procesa javnosti.

Prvi na listi našao se Slavonski Brod, dok je posljednji Šibenik. Karlovac je zauzeo 10 mjesto.

Transparentnost je mogućnost građana da dobiju potpune, bitne, ispravne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Cilj Instituta je promicati značaj transparentnosti lokalnih proračuna, aktivnijeg sudjelovanja građana i kontrole odgovornosti lokalnih izvršnih i predstavničkih tijela.

Budući da su gradovi nadležni za brigu o siromašnima i djeci, odgoj i obrazovanje, primarnu zdravstvenu zaštitu i slične usluge koje bi građane mogle najviše zanimati i potaknuti da se angažiraju, u Institutu za javne financije su odlučili istražiti gradove i to 33 grada koji su 2001. preuzeli decentralizirane funkcije, čiji prihodi i rashodi čine 60% prihoda i rashoda svih lokalnih jedinica, i u kojima živi 50% ukupnog stanovništva.

Indeks otvorenosti gradskih proračuna pokazuje da je ukupna transparentnost gradskih proračuna u prosjeku iznosila 65% (pri čemu je najlošiji grad Šibenik ostvario 45, a najbolji 2 Slavonski Brod 82%).

Iz Instituta poručuju da rezultate ovog istraživanja treba uzeti s oprezom jer ovo je bio prvi pokušaj mjerenja transparentnosti gradskih proračuna. No, kako kažu u Institutu, odlučili su objaviti poredak gradova u nadi da će rezultati potaknuti ne samo ova 33 grada, nego sve lokalne jedinice da budu što transparentnije, otvorenije i odgovornije prema svojim građanima.

Rezultate istraživanja komentirao je i karlovački gradonačelnik Damir Jelić kazavši da su istraživanja uvijek dobrodošla bez obzira na rezultate.

Rezultati istraživanja potiču određene promjene i usmjeravaju aktivnosti prema kvaliteti i efikasnosti. Rezultat grada Karlovca je vrlo dobar. Preporuke i mišljenja Instituta za javne financije pokazuju da imamo još mnogo prostora za prezentaciju rada službi i djelatnika Grada Karlovca, informiranje javnosti o projektima, programima i aktivnostima usporedno s proračunskim pozicijama. Vjerujem da će ovo istraživanje dodatno potaknuti djelatnike Grada Karlovca na rad i još intenzivnije prikazivanje procesa, postupaka i rezultata rada javnosti, napomenuo je gradonačelnik.