euro_2

KARLOVAC – Euroskepticizam i kako ljudima što realnije predočiti što ih čeka nakon ulaska u Europsku uniju bili su glavna tema današnjeg sastanka između karlovačkog župana Ivana Vučića i predsjednika Instituta regija Europe Franza Schausbergera, koji je danas posjetio Karlovac. Izrazivši nadu da se nalazimo u godini kada će građani Hrvatske reći DA ulasku u Europsku uniju, župan Vučić je pojasnio što sve Županija čini kako bi doprinijela tome cilju.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/euroskeptici_1.mp3}

Rezultati istraživanja koji pokazuju da je u Hrvatskoj najveći broj euroskeptika među mlađom populacijom, predsjednika Instituta regija Europe, Franza Schausbergera, vrlo su iznenadili. Začudio se tome jer, kako je rekao, u drugim zemljama prema ulasku u Europsku uniju obično je ipak sumnjičava starija populacija, koja se uglavnom opire reformama koje je potrebno provesti da bi njihova zemlja postala članicom Unije. No, reforme je, naglasio je Schausberger, nužno provesti, a isto tako, dodao je, građanima je prije referenduma potrebno objasniti što ih stvarno čeka u budućnosti, što će im dobroga donijeti ulazak u Uniju, ali i što će se od njih samih zahtijevati da bi ostvarili korist od članstva u EU.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/euroskeptici_2.mp3}

Zbog čega su mladi u Hrvatskoj skloni euroskepticizmu i da li su razlog tome samo manjkavosti u Bolonjskom procesu, izaslanstvo Instituta regija Europe moglo se osobno uvjeriti nešto kasnije, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje su se nakon sastanka sa županom sastali i s maturantima karlovačke Gimnazije, studentima Veleučilišta u Karlovcu i članovima Savjeta mladih Karlovačke županije i njenih gradova i općina.

euro_1