dresa_2

DUGA RESA – Povodom pokretanja peticije nazvane „Za čist zrak i rijeku Mrežnicu”, u praku ispred dugoreške Pamučne industrije održana je tiskovna konferencija na kojoj su voditeljica inicijative za peticiju Mirjana Bašić i članice Ružica Primužak i Blaženka Petrak poslale poruku javnosti zbog ekološkog incidenta koji se događa u središtu Duge Rese. Skupu su se pridružili i Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera i Milan Medić iz Lokalne akcijske grupe Vallis Colapis.

Mirjana Bašić je kazala kako je u nekoliko dana prikupljeno dvije i pol tisuće potpisa za peticiju a do subote će taj broj biti i veći. Pojasnila je problem koji muči dugorešane otkako je u Pamučnoj industriji novi vlasnik tvrtka T7 VIS počela uništavati opasan otpad.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/eko_1.mp3}

Mirjana Bašić je pojasnila kako je još u veljači ove godine Ministarstvo zaštite okoliša izdalo tvrtki T7 VIS koja je kupila Pamučnu, dozvolu za obavljanje gospodarenjem opasnim otpadom, njegovim skladištenjem i spaljivanjem. U isto vrijeme, Inspekcija zaštite okoliša podnijela je protiv te tvrtke kaznenu prijavu zbog ugrožavanja okoliša otpadom. Analize su naime pokazale kako je riječ i o kancerogenim i mutagenim učincima rabljenih motornih ulja i drugog otpada. Spalionica radi u neposrednoj blizini dugoreških vrtića, škole i bolnice, pa se stoga mještani pitaju ako je netko platio Pamučnu zar je time kupio zrak i vodu, zdravlje naše djece i sviju nas.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/eko_2.mp3}

Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera tvrdi da priča kao što je dugoreška ima u cijeloj Hrvatskoj je je riječ o sukobu interesa onih koji imaju koncesiju za takve poslove i građana koji žele živjeti u nezagađenom okolišu.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/eko_3.mp3}

Milan Medić iz Lokalne akcijske grupe Vallis Colapis tvrdi kako je riječ o klasičnom primjeru izmještanja prljavih pogona u male ruralne sredine, pa je nakon Ekologije Maržić u Draganiću ovo već druga ekološka „crna točka” smještena u samo središte naselja jedne od općina koje pripadaju Lokalnoj akcijskoj grupi Vallis Colapis.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/eko_4.mp3}

Da dugoreški paradoks bude veći, aktualna vlast odlučila je tvrtki T 7 VIS dati nagradu – Plaketu grada Duge Rese. Rekacije gradonačelnika za sada nema – možda će biti kad dobije peticiju građana koja će biti predana i mnoštvu drugih državnih institucija pa i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

dresa_1

dresa_3