KABA

Gažani nezadovoljni organizacijom Ivanjskog krijesa

KARLOVAC – Ovogodišnji Ivanjski krijes, manifestacija kojom Karlovčani tradicionalno dočekuju dolazak ljeta, čini se, neće obilježiti samo dobra zabava. Medijima su se, naime, obratili građani s Gaze koji nisu zadovoljni ovogodišnjom organizacijom.Priopćenje donosimo u cijelosti:

„Mi žitelji gradske četvrti Gaza izražavamo svoje veliko nezadovoljstvo načinom kako se vodstvo gradske četvrti odlučilo ove godine organizirati „Ivanjski krijes”. Kao što je poznato, ta je tradicionalna manifestacija započela 1799. godine, i dio građana je aktivno sudjelovao u organiziranju i svake godine po završetku slavlja, jedva čekao sljedeću godinu, kako bi se na njima svojstven način uključili i natjecali s Banijom i svim onim što čini ovu manifestaciju.

Nas uopće ne zanimaju političke igre i igrice koje se provlače kroz sve pore ljudskog života. Svake godine slušamo iste laži, ovisno o stranci koja je na vlasti. Mi se samo želimo na tradicionalan način natjecati s našim prijateljima preko Kupe, a ne da nam tamo neki iz Šumarije slažu krijes za dva dana. Krijes smo tradicionalno slagali dva tjedna uz druženje i zabavu. Ova ekipa koja je dogovorila i uz visoku naknadu povjerila slaganje krijesa nekom tamo, tko uopće ne zna što nama znači krijes, nama koji smo uz krijes odrastali, su nesposobne lijenčine kojima je teško, uz novce koje dobiju od Grada, priuštiti nama i cijelom puku veselicu. Nitko nema pravo uzeti nam ono što je za nas svetinja. Kako se samo usude, pojedinci, izjaviti da će NAŠ krijes biti ljepši i bolji kada nam to rade drugi i za to dobiju velike novce. Ovaj krijes uopće ne smatramo svojim, dapače pomoći ćemo našim suparnicima s Banije, koji su usput budu rečeno isto tako bili dogovorili s Šumarijom, ali su se na vrijeme opametili i pristupili tradicionalnim načinom slaganja krijesa. Ovakvim načinom mislimo da se gasi tradicija krijesa na Gazi, jer svi gledaju kako bi samo pobrali novac. Ovakav krijes nama ne treba, jer je to jedna velika sramota. Neka ga pojedinci zapale u svom dvorištu i naravno plate svojim novcima, a ne novcima koji su namjenjeni za manifestaciju slaganja Ivanjskog krijesa. Sa ovim se osjećamo jako poniženo i prevareno”, stoji u priopćenju kojega su potpisali „poniženi i osramoćeni Gažani tradicionalni slagatelji Ivanjskog krijesa”.

Ples