KABA

Tražimo zatvaranje tvornice!

DUGA RESA – „Borit ćemo se za ukidanje dozvole za gospodarenje opasnim otpadom u tvrtki T7VIS, jer ona predstavlja smrtnu osudu za građane Duge Rese i okolice. Tražimo zatvaranje tvornice jer o tome ovisi goli opastanak naše djece i unučadi.” Poručili su to predstavnici Građanske inicijative koji su akciju „Želimo čist zrak i rijeku Mrežnicu” pokrenuli nakon što su doznali da je varaždinska tvrtka, koja je preuzela Pamučnu industriju Duga Resa, u veljači dobila dozvolu za spaljivanje opasnog otpada. U Građanskoj incijativi tvrde da je tom dozvolom tvrtki dopušteno spaljivanje čak 10.000 tona otpada godišnje, što smatraju zastrašujućim i svakako žele spriječiti, kaže Mirjana Bašić, inače HNS-ova vijećnica u Skupštini Karlovačke županije.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/basic.mp3}

Građanska inicijativa upozorila je još jednom javnost na toksično djelovanje kemijskih spojeva koji nastaju spaljivanjem opasnog otpada. Dioksini, furani i teški metali koji pritom nastaju među najopasnijim su zagađivačima, a osim što su kancerogeni, njihovim djelovanjem posebno su ugrožene trudnice jer mogu utjecati na zdravlje ploda. Također imaju i mutageno djelovanje. Više o opasnostima po zdravlje i prvim simptomima trovanja, ispričala je gastroenterologinja dugoreške bolnice, dr. Višnja Mihalić Mikuljan, koja je ujedno predsjednica županijskog HSLS-a.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mihalic.mp3}

Posebno ogorčeni članovi Građanske inicijative su zbog toga jer je, unatoč pet tisuća potpisa građana prikupljenih peticijom, tvrtki T7VIS prošloga tjedna dodjeljeno javno priznanje Grada Duge Rese. Premda je prilikom dodjelje te nagrade predstavnik tvrtke Ranko Vlahek ustvrdio da optužbe u vezi spaljivanja opasnog otpada nisu istinite, u Građanskoj inicijativi toj izjavi nisu povjerovali.
Jedan od članova inicijative je i HSLS-ov gradski vijećnik Mijo Bišćan, koji je rekao da će zatražiti poništenje odluke o dodjeli sporne nagrade.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/biscan.mp3}

Incijativa građana Duge Rese protiv tvornice T7VIS, čiji je vlasnik trenutno pritvoreni poduzetnik Davor Patafta, nastavlja se i dalje. Za 11. srpanj u 19 sati najavljen je okrugli stol na ovu temu u dugoreškoj kinodvorani, a u planu je i protestni skup na koji unaprijed pozivaju sve građane Duge Rese i okolice.

Ples