gimnazija_karlovac

KARLOVAC – Danas je veliki dan za sve koji su ove godine završili osnovnu školu. Ta generacija učenika danas i sutra, 4 i 5. srpnja, donijet će važnu životnu odluku, onu o odabiru budućeg zanimanja.

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, u srednjim školama u Karlovcu ima mjesta za 1.156 učenika, a kada se tome pribroje slobodna mjesta u srednjim školama u Dugoj Resi, Ogulinu i Slunju, u Karlovačkoj županiji osigurano je ukupno 1.571 mjesto.

Od karlovačkih škola, najviše mjesta odobreno je Tehničkoj školi, u kojoj ima mjesta za 216 učenika. Mješovita industrijsko-obrtnička škola ima mjesta za 172 učenika, a novost je da ova škola od ove godine nudi i novi program obrazovanja za arhitektonske tehničare, što je ujedno i jedini novi obrazovni program u karlovačkim školama.

Gimnazija Karlovac ove godina ima 160 slobodnih mjesta, a Ekonomsko-turistička škola, u kojoj se također očekuje tradicionalno velika navala, ima 140 upisnih mjesta. Isto toliko slobodnih mjesta ima u Trgovačko-ugostiteljskoj školi.

Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac ima odobrenje za 136 učenika, Prirodoslovna škola za njih 108, Medicinska škola za 84 učenika.

Budući da je broj učenika koji se upisuju u srednju školu i ove godine manji od broja slobodnih mjesta u školama, naime, na 1.571 slobodno mjesto uz školama na području Karlovačke županije dolazi svega 1.356 djece, učenici i roditelji nemaju puno razloga za brigu – mjesta će biti za svu djecu.

Drugi upisni krug ljetnog upisnog roka bit će 11. srpnja.