KABA

Promovirano 82 majstora obrtnika

KARLOVAC – U Obrtničkoj komori Karlovačke županije danas su 82 mladića i djevojaka primilo majstorske diplome za majstorske ispite koje su položili ujesen prošle i u proljeće ove godine. Tim činom na simboličan način nastojimo promovirati obrtništvo i stalno obrazovanje i usavršavanje za obrtnička zanimanja.

To je, pozdravljajući nove majstore za ukupno 18 različitih obrtničkih zanimanja i čestitajući im, kazao tajnik Obrtničke komore Karlovačke županije Vlado Jelkovac. Polaganjem ispita o stručnoj osposobljenosti kandidati stječu kvalifikaciju za samostalno vođenje jednostavnijih obrta uglavnom u trgovini i ugostiteljstvu. Od 1996. godine od kada ispite provodi Obrtnička komora, položilo ih je 700 kandidata, kazao je Jelkovac. No najviši stupanj obrtničke izobrazbe upravo je ispit za zvanje majstora.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/majstori_1.mp3}

Najviše kandidata za majstore bio je za zanimanja frizer i kuhar, zatim automehaničar pa elektroinstalater. Od svih danas promoviranih majstora polovica je iz drugih županija –najviše iz Zagrebačke i grada Zagreba, zatim Primorsko-goranske županije, kazao je Vlado Jelkovac ističući da po prvi puta imamo i jednog kandidata iz druge države. Došao je iz Bosne i Hercegovine i položio za majstorski ispit za stolara.

Ipak, najviše raduje činjenica što mnogi od danas majstori nastavljaju obrte svojih roditelja, kazao je predsjednik Komore Darko Stanković. To je posebno važno jer se unazad nekoliko godina bilježi opadanje broja obrtnika i zatvaranje nekih obrta.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/majstori_2.mp3}

Za sve vas vrata svih institucija Obrtničke komore i njezino stručno osoblje uvijek su vam na raspolaganju, zaključio je predsjednik Obrtničke komore županije Darko Stanković.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/majstori/*{/rokbox}