KABA

Vijećnici dali “zeleno svjetlo” za poskupljenje grijanja; Benčić predložio Toplani stečaj

KARLOVAC – Sa 14 glasova ZA i 6 glasova PROTIV danas je na sjednici Gradskog vijeća grada Karlovca usvojena odluka o poskupljenju usluga gradske tvrtke Toplana. Građani čiji su stanovi spojeni na sustav centralnog grijanja, od 1. rujna morat će plaćati 14,18 posto skuplje račune. Dok su vijećnici vladajuće koalicije glasali ZA, oporba se usprotivila poskupljenju. SDP-ov Josip Benčić kazao je kako mu je jasno da bi zbog poskupljenja enegenata trebalo doći i do poskupljenja grijanja, no objasnio je da za takav prijedlog neće dati svoj glas, jer prema njegovom mišljenju, Toplana ne posluje racionalno i ima prilike za uštedu i na drugim poljima.

– S nekadašnjih 40-ak Toplana je sada došla na 78 zaposlenih, dakle, ne štedi se na zapošljavanju novih radnika ni na plaćama, kao ni na ostalim troškovima. Neću glasati za poskupljenje jer se poskupljenjem neće ukloniti uzroci gomilanja dugova iz dosadašnjih godina. Toplani predlažem hitno pokrene stečajni postupak, jer 54,4 milijuna kuna koliko je trenutno kreditno zadužena, sigurno neće moći vratiti – rekao je Benčić.

HDZ-ova Daliborka Jurčević kazala je da će vijećnici HDZ-a glasovati za poskupljenje, iako su svjesni da je to dodatni udar na građane. No, pojasnila je da je glas za poskupljenje zapravo glas za to da sljedeće zime građani uopće imaju uslugu grijanja.

– Budimo iskreni, ovo poskupljenje neće nikome donijeti veću dobit. Toplana neće sanirati gubitke, predstavljat će dodatni udar na građane, a ne ide u prilog niti politici. Ovo je pat pozicija, i da je bilo koja druga opcija trenutno na vlasti, sigurno bi glasali ovako kako će danas glasovati HDZ-ovi vijećnici – pojasnila je Jurković.