KABA

Popunjene Gimnazija, Tehnička, Medicinska i Trgovačko-ugostiteljska škola

KARLOVAC – Gimnazija Karlovac, Tehnička škola Karlovac i Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac ove su godine popunjene već u prvom upisnom krugu ljetnog upisnog roka. U Gimnaziju se prijavilo 158 učenika, a budući da im je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo odobrenje za upis 160 djece u prvi razred, pri čemu treba računati i na ponavljače, konkretno u slučaju Gimnazije na dva mjesta za ponavljače, u Gimnaziji više nema slobodnih mjesta. Takva je situacija i u Tehničkoj školi Karlovac, gdje je odobreno 216 upisnih mjesta, a prijavilo se čak 215 učenika.

Trgovačko-ugostiteljska škola koja je ovogodišnje iznenađene po broju prijava, imala je rekordan broj zaniteresiranih. Oni su, naime, od nadležnog Ministarstva dobili odobrenje za upis 140 učenika, a za upis ih se prijavilo gotovo dvostruko više, tako da ni u ovoj školi više nema slobodnih mjesta. Više prijavljenih od broja odobrenih mjesta bilo je i u Medicinskoj školi, koja je također popunjena.

Za razliku od Trgovačko-ugostiteljske škole, Ekonomsko-turistička škola Karlovac, iako je prijava i ove godine bilo mnogo, zabilježila je pad broja prijavljenih učenika u odnosu na prijašnje godine. Primjerice, lani se već prvoga dana prvog upisnog roka znalo da će Ekonomska škola biti popunjena i da mjesta u drugom krugu neće biti. Ujedno, prošle je godine Ekonomsko-turistička škola jedina od svih karlovačkih srednjih škola bila u potpunosti popunjena još u prvom krugu ljetnog upisnog roka. Ove godine ETŠ je dobila odobrenje upisati 140 učenika, i to, kao i do sada, u četiri razreda ekonomista, te po jedan razred poslovnih tajnika i hotelijersko-turističkih tehničara. Za upis im se prijavio 121 učenik, što znači da im je preostalo čak 19 slobodnih mjesta. Treba reći da mjesta ima u svim zanimanjima, konkretno najviše za ekonomiste – čak 10, te 4 mjesta za poslovne tajnike i 5 mjesta za hotelijersko-turističke tehničare.

Mjesta također još ima u Prirodoslovnoj školi Karlovac. Tamo je odobreno 108 upisnih mjesta, a prijavilo se samo 66 učenika. U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi odobreno je 136 mjesta, a javilo im se 109 učenika, tako da imaju još 27 slobodnih mjesta. Najviše mjesta za drugi krug upisa bit će u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi – čak 44 mjesta, budući da im se prijavilo 132 učenika, a odobrena su 172 slobodna mjesta. Pritom treba reći da su neka zanimanja ipak popunjena, pa tako više nema mjesta za zanimanje arhitektonski tehničar – to je inače novo zanimanje koje je očito izazvalo veliki interes, a također nema više mjesta ni za kozmetičare, frizere niti fotografe.

Prva privatna gimnazija zabilježila je loš odaziv. Na 36 upisnih mjesta koliko ih je odobrilo Ministarstvo, javio se samo jedan učenik, što znači da je u ovoj školi preostalo 35 slobodnih mjesta.

U Srednjoj školi Duga Resa preostalo je 11 slobodnih upsnih mjesta, Obrtnička i tehnička škola Ogulin također je popunjena već u prvog upisnom krugu, dok je u ogulinskoj Gimnaziji Bernardina Frankopana ostalo 17 slobodnih mjesta. U Srednjoj školi Slunj ostalo je slobodno samo jedno mjesto, i to zanimanje ekonomist.

Učenike koji se nisu uspjeli upisati u prvom krugu cijeli proces prijava i upisa čeka ponovo sljedećeg tjedna.

Prijave će s primati u ponedjeljak i utorak, od 8 do 16 sati.

Ples