gsv

KARLOVAC – Kretanje nezaposlenosti u prvih šest mjeseci ove godine i trendovi u turizmu Karlovačke županije teme su o kojima su danas raspravljali članovi županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Robert Babić iz karlovačkog Zavoda za zapošljavanje izvjestio je o kontinuiranom padu nezaposlenosti na području Karlovačke županije u protekla četiri mjeseca. No, istaknuo je da je riječ o sezonskom smanjenju nezaposlenosti, te da je ove godine zabilježen rekordan broj prijava nezaposlenih građana koji su bili zainteresirani za odlazak na sezonski rad, što potvrđuje podatak da je ove godine na Jadran otputovao 500-ak sezonaca iz naše županije, dok se prijašnjih godina taj broj kretao oko 300 radnika. Ipak, u Zavodu su prateći statističke podatke i uspoređujući ih s podacima iz prošle godine došli do optimističnog zaključka.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/gsv_1.mp3}

Dobra je vijest i da je u proteklih šest mjeseci zabilježeno smanjenje broja otkaza, odnosno broja nezaposlenih koji na Zavod dolaze direktno iz radnog odnosa.

gsv2

Kada je riječ o zapošljavanju, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je porast u odnosu na prvih šest mjeseci lanjske godine, i to za 4,4 posto. Posao je u tom razdoblju pronašlo 2.796 osoba s evidencije karlovačkog Zavoda za zapošljavanje. Neke od njih svoje radno mjesto duguju Nacionalnom planu za poticanje zapošljavanja, kojega država donosi kako bio potakla zapošljavanje teže zapošljivih skupina građana. Babić je ispričao u kolikoj su mjeri karlovačke tvrtke i obrtnici ove godine koristili državne poticaje za zapošljavanje.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/gsv_2.mp3}

Najpopularnija državna mjera za poticanje zapošljavanja i ove su godine bili javni radovi. Na njima je zaposleno ukupno 115 osoba u našoj Županiji, za što je utrošeno 1,6 milijuna kuna. Potražnja za ovim načinom zapošljavanja mnogo je veća otkrio je Babić, no dodao je i da za sve projekte zainteresiranih gradova, općina, tvrtki i organizacija, HZZ jednostavno nema dovoljno sredstava.

Osim izravnog zapošljavanja, jedna od poticajnih mjera također je obrazovanje koje bi nezaposlenima trebalo pomoći da poprave svoje kvalifikacije i postanu konkurentniji na tržištu rada. U programe obrazovanja do sada je uključeno 200 nezaposlenih, čiju prekvalifikaciju Zavod financira s ukupno 1,5 miijuna kuna.

Osim o nezaposlenosti, Gospodarsko-socijalno vijeće Karlovačke županije danas je raspravljalo o turizmu. Izvješće o kretanju turizma u prošloj i prvih nekoliko mjeseci ove godine podnio je pročelnik za poljoprovredu, šumarstvo i turizam Karlovačke županije Vilim Magdić. Prema podacima koje je iznio, 2010. godina što se tiče dolazaka i noćenja turista nije bila onoliko loša koliko su prognozirali pesimisti. U Karlovačkoj županiji zabilježen je tako porast broja dolazaka i noćenja stranih turista, no kako je zarada nešto manja nego u godini ranije, i to za otprilike 2 posto, čini se da su turisti koji su nam došli ipak osjetili krizu i zbog nje na svome putovanju bili štedljiviji nego inače.

Što se tiče 2011. godine, za očekivati je, nažalost, nešto lošije podatke nego lani, a razlog tome prije svega je katastrofičan scenarij koji je početkom godine zadesio HOC Bjelolasicu, koji je, podsjetimo, u siječnju do temelja izgorio u požaru te je njegova budućnost i dalje neizvjesna.