KABA

Počeli radovi na sanaciji crkvenog tornja

MAHIČNO – Karlovačka tvrtka Centrogradnja sa svojim kooperantima počela je radove na tornju župne crkve Pohoda Blaženoj Djevici Mariji u Mahičnu. To je vjerojatno jedina crkva u Zagrebačkoj nadbiskupiji čija crkvena zvona već dvije i pol godine ne zvone. Razlog za to je dotrajalost zvonika, pa kada bi se sva tri crkvena zvona oglasila, srušio bi se toranj.

Na sreću, to se nije dogodilo, kaže župnik Nikola Sanjković, ushićen zbog početka radova na crkvenom tornju koji bi trebali biti završeni do Velike Gospe. Na radost vjernika, tada će se ponovo začuti crkvena zvona.

 {denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/toranj_1.mp3}

Pored tih 550 tisuća kuna za obnovu krovišta crkve bit će, po projektu potrebno još oko pola milijuna kuna, kaže župnik Sanjković. Očekuje pomoć Ministarstva kulture, ali i drugih.

 {denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/toranj_2.mp3}

Dakle za novi toranj i krov crkve bit će potrebno više od milijun kuna koje župnik traži i među sponzorima te poduzećima i tvrtkama. Najviše ipak očekuje od svojih župljana. Župi Mahično pripada 2.300 stanovnika, odnosno oko 700 obitelji, a ohrabruje i podatak da su se već javili i iseljeni Hrvati iz Australije koji su prikupili i župi uplatili oko pet tisuća dolara. No, do konačnog cilja još je dalek i mukotrpan put, zaključuje velečasni Nikola Sanjković, župnik župe Pohoda Blaženoj Djevici Mariji u Mahičnu kraj Karlovca.

zupa_2

Oštećeni su križ i jabuka sa vrha tornja