guzva

KARLOVAC – Iz godine u godinu, upravo u srpnju, kolovozu i rujnu, zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Tome smo svjedočili i ovoga vikenda, u samoj špici turističke sezone, kada se samo na području Karlovačke županije dogodilo čak 30 prometnih nesreća, u kojima je teško ozlijeđeno ukupno pet osoba, izvjestila je PU karlovačka.

Jučer oko 17.30 sati na državnoj cesti D6 u mjestu Knežević Kosa 44-godišnji nizozemski državljanin zbog umora je svojim osobnim automobilom sletio van kolnika i udario u drvo. U prometnoj nesreći ovaj vozač i 39-godišnja putnica teško su ozlijeđeni, a još dvoje putnika staro 61 i 7 godina, zadobili su lake tjelesne ozljede.

Slični scenariji odvijali su se u subotu. U subotu su u nesreći koja se dogodila u

mjestu Donji Budački na državnoj cesti D1 teško ozlijeđene 48-godišnja njemačka državljanka i 34-godišnja Zagrepčanka. Do ove je nesreće došlo zbog prebrze vožnje, a uzrokovao ju je 49-godišnji Karlovčanin koji je zbog neprilagođene brzine svojim automobilom prešao je na suprotnu stranu kolnika i udario u drugo osobno vozilo. Još jedna nesreća uzrokovana prebrzom vožnjom dogodila se u subotu u Vojniću državnoj cesti D6, a uzrokovala ju je 24-godišnja Dugorešanka. Ona je dolaskom u naselje Vojišnica u desnom zavoju, zbog neprilagođene brzine izgubila nadzor nad vozilom i udarila u zaštitnu ogradu te uslijed toga zadobila teške tjelesne ozljede.

Ova tri primjera kojima smo u protekla dva dana mogli svjedočiti na cestama u hnašoj neposrednoj blizini još su jednom dolakala da se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise. Upravo zbog prometnih gužvi u vrijeme turističke sezone i ljetne opuštenosti, iz policije još jednom apeliraju na vozače da se bezrezervno pridržavaju prometnih propisa.

Vozačima također savjetuju da prije polaska na godišnji odmor provjere ispravnost vozila (ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i ostalo), da se prije putovanja se pravovremeno informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama, da na putovanje kreću odmorni, odnosno izbjegavaju polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena te da izbjegavaju polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi, dakle u petak poslijepodne i subotu ujutro.

Također iz policije podsjećaju vozače da se pridržavaju svojih zakonskih obveza i dužnosti, odnosno da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, a naročito da budu oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja kada cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put. Još neki od apela su da poštujete ograničenja brzine kretanja, i ograničenja dana promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama, da se prilikom vožnje autocestom krećete krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje, da na autocesti ne zaustavljate niti parkirate motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene, da prilikom vožnje autocestom ne vozite „slalom”, da ne pretječete prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, da držite potreban razmak, ne požurujete vozila ispred sebe, niti izvodite bilo koju drugu radnju kojom ugrožavate ili dovodite u opasnost druge sudionike u prometu!