KABA

Razmjena školskih knjiga putem interneta

Udruga Dijalog već treću godinu zaredom na nacionalnoj razini provodi projekt Internet razmjene školskih knjiga. Razmjena se odvija putem internetske stranice www.skolske-knjige.net Ideja projekta polazi od međusobne suradnje roditelja i međusobne razmjene školskih knjiga.

Projekt je svake godine izuzetno dobro prihvaćen, naišao je na veliki interes javnosti i zadovoljstvo svih korisnika. Projektom se uspješno pomoglo građanstvu, posebno roditeljima koji su se našli u problemu financiranja školskih udžbenika za djecu nakon Uredbe Vlade o ukidanju besplatnih udžbenika.

U cilju što bolje i kvalitetnije realizacije projekta, prošle je godine provedena procjena projekta putem istraživanja zadovoljstva korisnika portalom www.skolske-knjige.net. Istraživanje je pokazalo da su korisnici projekta izuzetno zadovoljni razmjenom putem portala i da je većina njih uštedjela između 500 i 1.000 kuna. Uzimajući u obzir brojku od najmanje 80 tisuća razmijenjenih udžbenika i prosjećnu cijenu udžbenika od 50 kn, ušteđeno je najmanje 2 milijuna kuna.

U današnje doba recesije za svakog roditelja postaje bitna nabavka knjiga za djecu po najpovoljnijim uvjetima koju može omogućiti Internet razmjena. Cijene kompleta školskih knjiga za jedno dijete su vrlo visoke; u višim razredima osnovne škole prelazi 1.000 kn, dok u gimnaziji prelazi 2.000 kn.

Imedika

Internet je medij koji omogućava najjednostavniju razmjenu. Na web stranici www.skolske-knjige.net svi koji traže knjige ili imaju školske knjige prijašnjih godina, a koje su upotrebljive mogu staviti oglas koje knjige traže i/ili koje knjige imaju za razmjenu. U ovogodišnjoj bazi udžbenika navedeni su svi udžbenici, radne bilježnice i popratni materijali koji su uključeni u nastavni sadržaj u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj prema popisu MZOŠ-a za školsku godinu 2011./2012.

Projekt pokriva cijelu Hrvatsku. Svaki roditelj ili učenik bilo gdje u Hrvatskoj može razmijeniti knjige putem Interneta. Najčešće se razmjena obavlja unutar županije ili grada, stoga su i oglasi za razmjenu podijeljeni po gradovima i županijama.

Kako bi razmjena bila što jednostavnija i potpunija za svaku knjigu navedena je informacija o punom nazivu, autorima, izdavaču, godini izdanja, registarski broj knjige u MZOŠ i registarski broj kompleta knjige u MZOŠ. Baza omogućava lako pretraživanje svih knjiga koje su stavljene za razmjenu. Omogućeno je pretraživanje po razredu, predmetu ili nazivu knjige. Oglasi su raspoređeni po županijama i gradovima.

Ovaj projekt financijski su podržali Grad Rijeka, Grad Kastav, Grad Vrbovsko i Udruga Ladonja.

Ostali članci!

Ples