KABA

Vivodina u srijedu slavi zaštitnika Sv. Lovru

VIVODINA – Mještani Vivodine, naselja blizu hrvatsko-slovenske granice u srijedu će slaviti svog nebeskog zaštitnika Svetoga Lovru. Središnje misno slavlje na otvorenom predvodit će Vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji sa svećenima ozaljskog, lipničkog i karlovačkog dekanata.

Ova godina posebna je za mještane Vivodine jer je 690 godina od prvoga spominjanja toga mjesta u Karlovačkoj županiji. Tada je župna crkva bila Sv. Juraj kod Dojutrovice, podsjeća župnik župe Vivodina velečasni Andrija Markač.
 

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vivodina_1.mp3}

Proslava zaštitnika Sv. Lovre opočet će u srijedu, 10. a završiti u nedjelju 14. kolovoza. Središnju misu od 11 sati u srijedu će predvoditi Vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.
 

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vivodina_2.mp3}

Istoga dana od 17 sati u župnoj crkvi Sv. Lovre u Vivodini služit će se večernjica, dodaje velečasni Markač i najavljuje zbivanja za nedjelju, 14. kolovoza. Na središnjoj misi od 11 sati, monsinjor Lovro Cindori, kao osobni izaslanik nadbiskupa Josipa Bozanića, podijelit će sakrament svete potvrde za šestoro mladih Vivodinki i Vivodinaca.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vivodina_3.mp3}

Kolovoz je i mjesec kada brojni iseljeni Vivodinci dolaze u svoj kraj i sudjeluju u pobožnostima uz slavljenje zaštitnika Sv. Lovre. Tako će biti i narednih dana. A po ustaljenom običaju u nedjelju, 14. kolovoza prije podne će se služiti još dvije mise – u 9 sati za grkokatolike, a od 10 sati na slovenskom jeziku za vjernike iz pograničnih mjesta u Sloveniji.

 


Ples