jezerinac_4

VIVODINA – Vjernici župe Vivodine proslavili su svoga nebeskog zaštitnika Svetog Lovru. Središnju misu ispred istoimene župne crkve predvodio je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji dvadesetak svećenika ozaljsko-lipničkog i karlovačkog dekanata.

Podsjećajući na Božje riječi biskup Jezerinac je kazao kako je upravo ta riječ kroz povijest mnoge ohrabrila a među ostalima i Sv. Lovru čiji blagdan slavi sveopća Crkva. Biskup Jezerinac je ukratko upoznao sa životom Sv. Lovre te istaknuo kako se danas u ovom vjerničkom slavlju prisjećamo čovjeka koji je svojom dosljednošću pokazao čvrstoću osobnosti, stabilnost karaktera, vjerničku privrženost i neraskidivu povezanost sa životom. A upravo ljubav prema životu najupečatljivija je kod mučenika, kazao je biskup Jezerinac i dodao kako su mučenici vjerovali da je Krist živi i uskrsnuli i na tim činjenicama gradili su svoj život. Stoga su i mogli proći kroz mučeništvo a da ga nisu smatrali osobnom tragedijom. Tako i Sv. Lovro, kada mu je ovozemaljski život bio na kraju, pred sobom je gledao vječni život u zajedništvu sa Isusom Krostom kojega je toliko ljubio da je bio voljan podnijeti mučeništvo za njega.

– Mi smo danas zahvalni dragom Bogu što su okolnosti života u kojima je živio Sv. Lovro prošle. Danas naši vjernici u ovim našim krajevima i u takozavnom zapadnom civilizacijskom svijetu nisu izloženi progonima, barem ne onako brutalnim i krvavim kako je to bilo u vremenima prvoga kršćanstva i kasnije tijekom stoljeća, posebno 19. u vrijeme komunističke ideologije koja je krivac za smrt više od 100 milijuna ljudi u svijetu – naglasio je biskup Juraj Jezerinac. Te ideologodije nisu bili pošteđeni niti Hrvati. Na udaru je bila i Crkva zajedno s biskupima, svećenicima i vjernicima. Veliki branitelj slobode vjere i Crkve kao i prava hrvatskog naroda na svoju slobodu bio je tada blaženi kardinal Alojzije Stepinac koji je izjavio da je spreman umrijeti za Krista i njegovu Crkvu. U tome je ostao dosljedan, istaknuo je.

Biskup Jezerinac je u homiliji vjernicima dao i odgovore na čemu se zasniva mučeništvo – ono je u Isusovoj ljubavi i njegovoj žrtvi na križu, kao i na pitanje odakle čovjeku snaga da podnese mučeništvo – iz dubokog sjedinjenja sa Kristom i ljubavi prema njemu. 

– NIje lako biti kršćaninom, posebice danas kada se želi izbjeći svaka žrtva, ali se isplati – zaključio je biskup Juraj Jezerinac homiliju u Vivodini na proslavi zaštinika ove župe Svetog Lovre.

Među brojnim vjernicima iz domovine i iseljeništva, misnom slavlju su nazočili i gradonačelnica Ozlja i saborska zastupnica Biserka Vranić, zamjenik zapovjednika Kopnene vojske RH brigadni general Zvonko Peternel, načelnik PU Karlovačke Josi Čelić i drugi.

Proslava Sv. Lovre nastavit će se i u nedjelju, 14. kolovoza kada će monsinjor Lovro Cindori, kao osobni izaslanik nadbiskupa Josipa Bozanića, podijeliti sakrament Svete potvrde za šestoro mladih Vivodinki i Vivodinaca.