KABA

Karlovac sutra domaćin 9. natjecanja orača Republike Hrvatske

KARLOVAC – Sutra će Karlovac biti domaćin jedne od najvećih ruralnih manifestacija u Hrvatskoj. Riječ je o Državnom natjecanju orača, koje će biti održano na farmi Šumbar tvrtke PPK Karlovac, s početkom od 10 sati, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Na državnom prvenstvu orača nastupit će 17 ekipa, koje su to pravo izborile na županijskim natjecanjima. U svakoj ekipi natjecat će se po dva člana, koji će se okušati u dvije discipline, plugu ravnjaku i plugu premetnjaku. Koliki je značaj ove priredbe pojasnio je direktor Hrvatske poljoprivredne komore Ivan Katalinić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/oraci_1.mp3}

Katalinić je također objasnio zbog čega se organizira natjecanje upravo u oranju, a ne u nekoj drugoj poljoprivrednoj disciplini.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/oraci_2.mp3}

Karlovačku županiju na sutrašnjem državnom prvenstvu predstavljati će aktualni županijski prvaci Mario Spudić i Ivan Spudić. Mario Spudić nastupit će u disciplini plug ravnjak, a Ivan Spudić u disciplini plug premetnjak.

Dva najbolja natjecatelja sa sutrašnjeg natjecanja plasirat će se na Svjetsko prvenstvo orača, čiji će domaćin u rujnu sljedeće godine biti Biograd na moru.