vis_2

  • September 4, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC, DUGA RESA – Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je optužni prijedlog protiv tvrtke T7 VIS iz Varaždina i dvije osobe zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom.  

Kako su priopćili iz Državnog odvjetništva, postoji osnovana sumnja da su u točno neutvrđenom razdoblju od srpnja 2010. do 3. siječnja 2011. u Dugoj Resi, u poslovnici tvrtke sa sjedištem u Varaždinu; okrivljena 53-godišnjakinja kao odgovorna osoba za obavljanje djelatnosti obrade, oporabe i zbrinjavanja opasnog otpada u toj tvrtci te okrivljeni 54-godišnjak kao odgovorna osoba za obavljanje djelatnosti obrade, oporabe i zbrinjavanja opasnog otpada u poslovnoj jedinici tvrtke u Dugoj Resi, a znajući da tvrtka i poslovna jedinica u Dugoj Resi nemaju dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom – suspaljivanja otpada u energani poslovne jedinice u Dugoj Resi, te pristajući na sve posljedice koje iz suspaljivanja opasnog otpada mogu proizaći, počinili navedeno kazneno djelo.

– Osnovano se sumnja da su protivno Zakona o otpadu i Pravilnika o gospodarenju otpadnim uljima omogućili da se u energani suspaljuju otpadna ulja koja se ne smiju miješati s uljima drugih kategorija te tijekom izgaranja u neodgovarajućim uvjetima imaju kancerogena, mutagena i teretogena svojstva, a što je ugrožavalo kvalitetu zraka i moglo utjecati na zdravlje ljudi na području Duge Rese, s obzirom da se objekt nalazi u centru grada. Osnovano se sumnja da je trgovačko društvo postupilo suprotno propisima, obrađivalo otpad na način kojim se ugrožava kakvoća zraka na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi, stoji u priopćenju DORH-a.