lujza

  • September 7, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – U subotu će Karlovac biti domaćin završne manifestacije “Ljeto na Lujzijani” kojom se obilježava 200 godina od izgradnje “Via vite” – ceste koja život znači. A ta cesta zasigurno je bila vitalna za stanovnike primorsko-goranskog i pokupskog prostora onoga doba.

Udruga za poticanje razvoja kulturnog turizma “Lujzijana” iz Delnica od 2005. godine vodi projekt pod nazivom “Ljeto na Lujzijani” kako bi se na poseban način oživjela prošlost Lujzijanske ceste, rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Branimir Grahovac, umjetnički direktor projekta. Podsjetio je na povijest te prometnice i na njezinu gradnju.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lujza_1.mp3}

Na subotnjem programu “Ljeto na Lujzijani” koji će biti ispred Zorin doma očekuje se oko 400 sudionika, većina od njih bit će u povijesnom ruhu ondašnjeg doba, predstavljajući važne osobe iz javnog, političkog, crkvenog i kulturnog života. Nakon što se od 16 do 17 sati na dvadesetak štandova predstave općine i gradovi sa svojim turističkim ponudama, to će biti učinjeno i na središnjoj pozornici. Počet će Turistička zajednica grada Bakra i njihove Bakarske gospođe, preko Žažara iz Zlobina, pa Lokvi, Fužina, Delnica, Ravne Gore i Skrada do Bosiljeva, Duge Rese i konačno, Karlovca.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lujza_2.mp3}

Ljeto na Lujzijani kojim se označava i izgradnja ceste Karolina, završit će Lujzijanskim balom, a time i obilježavanje 200. obljetnice dovršetka izgradnje Lujzijane.