KABA

Grad Ogulin proslavio rođendan

OGULIN – Grad Ogulin slavi svoj dan. Ogulin se prvi puta spominje 1500. godine, kao i ime jednog od najslavnijih članova obitelji Frankopan, kneza Bernardina Frankopana, koji je nakon što su Turci 1493. godine opustošili Modruš, dao izgraditi novu utvrdu – kaštel Ogulin.

Ime mu, vjerojatno, potječe od latinske riječi “ob gula”, što znači ždrijelo ili ponor. Uz tu pretpostavku, izvedenica se odnosi na ponor rijeke Dobre u gradu Ogulinu.

Ogulin svoj rođendan slavi već od 3. rujna, a središnja svečanost održana je danas. Svečanosti su počele polaganjem vijenaca na Trgu hrvatskih rodoljuba, te procesijom i svetom misom u crkvi Svetoga Križa. Nakon toga, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u Školskoj sportskoj dvorani, a glavni gost bio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Baš kao što se i očekivalo, Šeks se u svom govoru osvrnuo na trenutnu aferu u našoj zemlji, kazavši kako se borba protiv korupcije nastavlja te da nitko nije nedodirljiv.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sheks_1.mp3}

Potpredsjednik Sabora Šeks je poručio svima koji su zgriješili da ćeš ih stići ruka pravde.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sheks_2.mp3}

Prije svih svečanosti, u povodu Dana grada, gradonačelnik Nikola Magdić i njegov zamjenik Vladimir Kubelka u gradskoj su vijećnici primili male čestitare koji su došli uputiti čestitke za rođendan Grada.

Prvi su se s prigodnim darovima i toplim riječima, gradonačelniku obratili oni najmlađi, iz Dječjeg vrtića Bistrac

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/cestitari.mp3}

Uslijedile su čestitke učenika Prve osnovne i škole Ivane Brlić-Mažuranić, Gimnazije Bernardina Frankopana, Obrtničke i tehničke škole, Učeničkog doma Ogulin i Doma za stare i nemoćne Biskup Srećko Badurina.

Svečanosti u povodu Dana grada Ogulina nastavljaju se u nedjelju kada će 50 godina djelovanja obilježiti DVD Jasenak.

Ples