Počinju novi tečajevi joge

KARLOVAC – Karlovačka udruga Kameleon i ove jeseni kreće s tečajevima joge. Tečajevi joge održavat će se u okviru projekta “Besplatna joga – neprocjenjivo zdravlje” koji je Kameleon započeo prošle godine. Voditelj tečaja, naime, poklanja svoje vrijeme, znanje i iskustvo u podučavanju joge svima koji vježbama joge žele unaprijediti svoje zdravlje. Polaznici tečajeva svojim prilozima sudjeluju u pokriću troškova najma prostora u kojima se vježbe održavaju.

Joga pomaže u prevladavanju brojnih zdravstvenih teškoća, od onih vezanih uz kralježnicu do stresnih stanja, ali i pridonosi boljem razumijevanju naše unutarnje prirode i postizanju sklada i ravnoteže čovjeka i okoline. Vježbe su prilagođene potrebama suvremenog čovjeka Zapada. Otvorene su za osobe svih svjetonazora; religiozni sadržaji nisu sastavni dio vježbi.

Joga je danas širom svijeta sastavni dio medicinskih terapija u brojnim lječilištima. Predaje se kao fakultativni predmet na nizu sveučilišta i srednjih škola, a unazad nekoliko godina u nekim zemljama uvodi se i u osmogodišnje škole i vrtiće kao sastavni dio tjelesne i zdravstvene kulture. U Hrvatskoj jogu danas (povremeno) vježba nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Polaznici početnih tečajeva iskusit će dobrobiti pojedinih vježbi za očuvanje i poboljšanje tjelesnog, umnog, duhovnog i društvenog zdravlja. Riječ je o spletu laganih i opuštajućih vježbi, koje obuhvaćaju ponajprije tjelesne položaje ili asane, vježbe disanja ili pranajame i duboko opuštanje ili joga nidru.

Više informacija o vježbama joge potražite na internetskim stranicama udruge Kameleon www.udruga-kameleon.hr