zaposljavanje_1

  • September 14, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Nacionalni program za poticanje zapošljavanja ni ove godine ne može se pohvaliti značajnijim rezultatima. Naime, na temelju njega u prvih sedam mjeseci ove godine zaposleno je svega 246 nezaposlenih stanovnika Karlovačke županije, i to većina njih tek na nekoliko mjeseci.

Nažalost, najviše korisnika ovih mjera zaposleno je samo privremeno, na javnim radovima, kojima je ove godine obuhvaćeno 115 osoba. Za razliku od prijašnjih godina, ove godine su u većoj mjeri sufinancirani javni radovi humanitarno-socijalnog karaktera, poput pružanja pomoći djeci s poteškoćama u razvoju u praćenju redovnog obrazovnog programa, te pružanja pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama. Također su i ove godine sufinancirani javni komunalni radovi koje su organizirale općine ili lokalna komunalna poduzeća.

Pomoću mjere sufinanciranja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba, zaposleno je samo 13 ljudi, a mjeri sufinanciranja zapošljavanja mladih bez radnog iskustva posao može zahvaliti samo devetero mladih iz Karlovačke županije. Ostale mjere imaju još lošije rezultate. Tako su lokalni poslodavci za sada koristili poticaje za zapošljavanje za svega četvero nezaposlenih starijih od 50 godina, dvije osobe s invaliditetom i dvije osobe iz posebne skupine nezaposlenih, u koju se ubrajaju, primjerice, branitelji, djeca i supružnici poginulih branitelja, samohrani roditelji i žrtve nasilja.

Za razliku od ovih mjera za poticanje zapošljavanja koje vrijede već godinama, i redovito bilježe prilično zanemarive rezultate, nešto bolje rezultate ostvarila je mjera koja je donesena u sklopu Programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske, a na snagu je stupila tek lani.

Riječ je o mjeri koja se zove Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a odnosi se na volontiranje, stažiranje, radnu praksu i pripravništvo, kako bi mladi koji izlaze s fakulteta, kada već ne mogu pronaći pravi posao, stekli barem prvo radno iskustvo.

U prvih sedam mjeseci ove godine ovom je mjerom obuhvaćeno 73 mladih u Karlovačkoj županiji, kojima za vrijeme dok odrađuju stručno osposobljavanje, država plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i novčanu potporu od 1.600 kuna mjesečno.

Kao i prijašnjih godina, najbolje rezultate dale su ipak mjere obrazovanja nezaposlenih osoba. Do sada je programe prekvalifikacije u Karlovačkoj županiji završilo 198 osoba, koje je godine HZZ osposobio za sobarice, šivačice, 3D dizajnere, servisere plinskih bojlera, radnike u građevini i još nekoliko deficitarnih zanimanja, što bi dugotrajno nezaposlenima trebalo pomoći da konačno pronađu posao.