KABA

Top 5 izvoznici i dalje Alstom, HS Produkt, Pivovara, Kelteks i Kaplast

KARLOVAC – Nakon dvije godine stagnacije zbog krize, industrija Karlovačke županije u prvoj polovici ove godine konačno je zabilježila bolje rezultate vezano uz vanjskotrgovinsku razmjenu. Analizirajući vrijednost robne razmjene prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, uočljiva su pozitivna kretanja; izvoz je porastao za 6,4 posto, uvoz za 8,5 posto, a ukupna vanjskotrgovinska robna razmjena za 7,4 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 114,6 posto, uz pozitivan saldo od 16,3 milijuna USD.

Podaci su to iz nedavno objavljenog biltena o gospodarskim kretanjima u Karlovačkoj županiji, koje je predstavio predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/izvoz_1.mp3}

Prerađivačka industrija kao najznačajnija izvozna djelatnost, čini 98,4 posto ukupnog izvoza županije, a ostvarila je rast izvoza od 6,3 posto (125,6 milijuna USD) u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U strukturi izvoza prerađivačke industrije Karlovačke županije najzastupljenija je proizvodnja strojeva i uređaja te proizvodnja izrađenih metalnih proizvoda, s ukupnim udjelom od 67 posto. Slijede industrija pića, tekstilna industrija, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, drvna industrija i ostalo.

Deset vodećih izvoznika u Karlovačkoj županiji su Alstom Hrvatska, HS Produkt, Karlovačka pivovara, Kelteks, Kaplast, Keramika Modus, Uniweld strojevi, Kordun – alati, Kontal i Croatia Pumpe Nova,a među vodećim izvoznim proizvodima Karlovačke županije nalaze se turbine i njihovi rezervni dijelovi, oružje, pivo, plastične nosiljke, keramičke pločice te brodske i energetske pumpe.

Najvažnije izvozno tržište Karlovačke županije i dalje su SAD.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/izvoz_2.mp3}

Među ostalim značajnijim izvoznim tržištima su Srbija, Irak, Slovenija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Švedska, dok najviše uvezenih proizvoda u našu županiju dolazi iz Njemačke, koju slijede Italija, Slovenija, Švicarska i Austrija. SAD se nalaze tek na desetom mjestu najznačajnih uvoznih tržišta.