lektira_4

  • September 15, 2011
  • Admin
  • 0

 

Sašenjka – Simon Sebag Montefiore

Debitantski roman nagrađivanog britanskog povjesničara o boljševičkoj revoluciji, Staljinovoj strahovladi i njenim posljedicama na sistem, ali i pojedinačne ljudske sudbine.

Aleksandru “Sašenjku” Zeitlin, kćerku bogatog baruna Zeitlina, upoznajemo 1916. godine, kao 16-godišnju pitomicu elitnog Instituta Smolni, internata za mlade aristokratkinje. Mlada intelektualka ne prihvaća vrijednosti klasnoga društva kojemu i sama pripada, pa se oduševljava revolucionarnim idejama, te prihvaćajući sve rizike postaje članicom Komunističke partije i odigra važnu ulogu u rušenju Carske Rusije.

Odriče se vlastite obitelji, udaje za Vanju Palicina, istaknutog člana Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova (NKVD), postaje urednicom časopisa “Sovjetska žena” i u svojem domu ugošćuje ugledne članove Partije, pa i samog Josifa Visarionoviča, “druga Staljina”.

Čitavu mladost Sašenjka proživljava ne skrećući s pravog puta, živeći za ideju novog poretka, strogo odana komunističkim idejama i vlastitim idealima, no istovremeno naivno nesvjesna njihove pozadine. Njezin savršeno isprogramiran život prekida se 20-ak godina kasnije, kada, iznenadivši samu sebe, do tada odana supruga i majka, doživi strastvenu ljubavnu vezu s boemom i piscem Benjom Goldenom.

Svoju prvu “grešku” Sašenjka će skupo platiti, a zajedno s njenom, nepovratno će biti promijenjena sudbina cijele njezine obitelji.

Treći dio knjige vodi nas u postkomunističku Rusiju 1994. godine, kada će, na užas čitatelja, iz dobro skrivenih Staljinovih arhiva konačno isplivati strašna tajna o Sašenjkinoj nevjerojatnoj sudbini.

Knjiga s fantastičnim zapletom i obratom, koju, garantirano, sve do posljednje stranice nećete ispuštati iz ruke.

 

Grad lopova – David Benioff

Još jedan roman čije je mjesto radnje Rusija, no ovoga puta priča nas nosi u razdoblje Drugog svjetskog rata.

Autor David Benioff, široj publici poznat kao uspješnji filmski scenarist, vodi nas u ratom opustošeni Petrograd, u kojemu se igrom slučaja susreću sramežljivi tinejdžer Lev, sin pjesnika nestalog u Staljinovim čistkama, i karizmatični hazarder Kolja, duhovit i pun života unatoč svim neobećavajućim okolnostima. Njih dvojica, iz posve različitih razloga, provode noć u ćeliji zloglasnog NKVD-a. Uvjereni su da će uskoro umrijeti, no iznenada im se pruža prilika, doduše slabašna, da sačuvaju svoje živote. Dobivaju, naime, bizaran zadatak; u roku od tjedan dana nabaviti tucet jaja za svadbenu tortu pukovnikove kćeri u izglednjeloj zemlji, u kojoj kanibalizam ili jedenje zemlje mnogima postaju sasvim prihvatljivim opcijama. No, ako se u Petrograd vrate praznih ruku, čeka ih sigurna smrt, pa se obojica upuštaju u naizgled beznadnu avanturu. Lev, doduše, rezignirano i sasvim uvjeren u neuspjeh, a Kolja ipak s više entuzijazma i optimizma, straha prikrivenog smijehom.

U jednoj od najhladnijih ruskih zima, u kojoj su mrtva tijela na ulicama svakodnevni prizor, a svaki komadić kruha luksuz čija se potrošnja planira s velikim oprezom, dvojica sasvim različitih mladića u samo nekoliko dana pretvaraju se iz potpunih stranaca u najbolje prijatelje. Zajedno otkrivaju istinu o nevjerojatnoj prevrtljivosti sreće i tome koliko je krhak ljudski život, a priča o njihovoj nevjerojatnoj avanturi prije svega fascinira toplinom i humorom kojim je ispričana unatoč teškoj tematici.

Pokupit ću te i odvesti – Niccolo Ammaniti

Iz hladne Rusije i stravične prošlosti, treći roman kojega vam danas predstavljamo vodi nas u Italiju, u sadašnjost i suncem okupan provincijski gradić Ischiano Scalo.

Ondje nam popularni talijanski književnik predstavlja svoje junake; 12-godišnjeg Pietra, sramežljivog, no ambicioznog dječaka iz siromašne obitelji, njegovu najbolju prijateljicu, lijepu i samosvjesnu Gloriju, sredovječnog ženskara Graziana i tajanstvenu učiteljicu Floru.

Radnja romana vrti se oko ova dva neobična para, a oko njih Ammaniti plete čitavu galeriju osebujnih likova; heavy metal pastira, kuhanjem opsjednutih majki, bandu ljubomornih dječaka, školskog portira čija su tajna strast crne prostitutke, proračunatih starleta i nemoralnih policajaca.

Svi oni imaju svoju nezamjenivu ulogu u sudbinama glavnih likova, i poput domino kockica svojim bizarnim postupcima grade završne kadrove ove tople priče.

Ovo je roman o odrastanju i sazrijevanju, čiji neočekivano morbidni rasplet šokira i neminovno daje na razmišljanje, jer jednom kada pročitate njegovu zadnju stranicu, nemoguće je ne zapitati se koliko je nečija sudbina zapravo proizvod njegovog truda, volje i ambicije, a koliko su za nju zaslužni puka sreća i slijed slučajnosti.