medicina

  • September 15, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – HSLS Karlovačke županije organizira danas tribinu “Palijativna medicina – civilizacijski iskorak” koja će biti održana u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić.

Palijativna medicina odnosi se na potpunu skrb o bolesniku oboljelom od neizlječive bolesti, na koju više ne djeluju ni preventivna niti kurativna terapija. Stručnjaci raznih specijalnosti i struka zajednički se angažiraju kako bi oboljelima, njihovim obiteljima i prijateljima olakšali suočavanje s bolešću i njenim konačnim posljedicama. Stručni tim se obično sastoji od liječnika specijalista palijativne medicine, internista, onkologa, psihijatra, psihologa, fiziologa i duhovnika koji prate oboljeloga i njegove bližnje od dijagnoze do razdoblja žalovanja.

Cilj palijativne skrbi je podizanje kvalitete života i umirućih i njihovih obitelji/njegovatelja. Ipak, ovo se ne odnosi samo na medicinsku njegu nego i na brigu o bolesničkim pravima i ljudskom dostojanstvu. Kao takvo, pravo na palijativnu skrb jedno je od osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu, potvrđeno od Svjetske zdravstvene organizacije.

Večerašnju tribinu moderirat će psihijatar doc.dr.sc.Veljko Đorđević, a na tribini će govoriti hrvatski stručnjaci koji se bave problematikom palijativne medicine.
Na tribini će se čuti novosti iz Hrvatskog društva za palijativnu medicinu kao i iskustva organizacije palijativne skrbi iz nekoliko hrvatskih gradova. Tribina počinje u 18 sati.