KABA

Policija pripravna i za Europu

KARLOVAC – “Nema primjera u svjetskoj povijesti da je jedna policija, uz to razoružana, stala nasuprot tada trećoj po ljudstvu a petoj po tehničkoj opremljenosti vojsci u Europi. Nema primjera hrabrosti i požrtvovnosti i nema primjera kako se obranila a potom, uz Hrvatsku vojsku, i oslobodila Hrvatska. Svjesni smo toga, kao što smo svjesni i žrtve koju je podnijela hrvatska policija i hrvatski narod, a to nećemo i nesmijemo zaboraviti.”

To je, čestitajući pripadnicima PU karlovačke njihov dan i njihovog nebeskog zaštitnika Svetog Mihovila, kazao savjetnik ministra unutarnjih poslova RH Josip Mihaljević. Dodao je kako se često priča i o privilegijama onih koji su stvarali domovinu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/dan_pol_1.mp3}

Danas, na pragu Europske unije hrvatska policija je i tehnički i ljudski spremna odgovoriti svim suvremenim izazovima koji se pred nju postavljaju. A najveće bogatstvo cjelokupnog MUP-a bili su i ostat će ljudi, poručio je Josip Mihaljević.

Na svečanosti uz Dan policije u Zorin domu, načelnik PU Karlovačke Josip Čelić podsjetio je na najvažnije aktivnosti policije – od brojnih preventivnih akcija koje su provedene među najmlađima, primjerice, do onih u prometu.
 

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/dan_pol_2.mp3}

Načelnik Čelić je potom podsjetio na važnost policije na graničnim prijelazima gdje su zajedno sa carinskim ali i kolegama-policajcima iz Slovenije i BiH pridonosili boljoj protočnosti putnika i sigurnosti uz graničnu crtu. Kroz međunarodnu policijsku suradnju borili smo se protiv svih oblika kriminaliteta, a svi poslovi na granici za ovu su Policijsku upravu bile, zbog preuzimanja buduće vanjske kontrole granice Europske unije, po Schengenskim standardima, podvukao je Čelić.

Načelnik PU Karlovačke istaknuo je i dobru suradnju s pravosudnim i inspekcijiskim institucijama kao i sa svim ostalim službama koje pridonose sigurnosti građana. Posebno je podsjetio i na sukob romskih građana koji je kod građana Karlovca narušio osjećaj sigurnosti, a koji je na zadovoljstvo sviju, ubrzo nakon počinjenja razrješen.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/dan_pol_3.mp3}

Uz Dan policije prije podne su izaslanstva PU Karlovačke, Hrvatske kopnene vojske, županije, grada, ratnih postrojbi i braniteljskih udruga položila vijence i zapaljene svijeće pred središnji križ groblja Jamadol. Misno slavlje u Crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dan_pol/*{/rokbox}