KABA

10 najboljih gradova na svijetu

Ugledni američki magazin “Travel + Leisure” već godinama na temelju glasova svojih čitatelja ocjenjuje gradove diljem svijeta, pri čemu se uzimaju u obzir kategorije kulture, atrakcija, umjetnosti, hrane, smještaja, šopinga i cijena, te na temelju toga nastaje lista od 10 najboljih gradova.

Na prvo mjesto ove se godine smjestio Bangkok. Azijska metropola koja broji 10 milijuna stanovnika već je drugu godinu zaredom prva destinacija u izboru čitatelja časopisa “Travel + Leisure”.

Ako vam je Azija ipak predaleko, možda je za vas bolji izbor Italija. Naime, Bangkok u stopu slijedi Firenca, koja je svojim aperitivo barovima, muzejima i galerijama suvremene umjetnosti uspjela pobijediti puno veće europske gradove i deospjela na visoko drugo mjesto najboljih gradova u svijetu.

Treći najbolji grad na svijetu također je u Italiji. Radi se o Rimu, koji se posljednjih 10 godina stalno nalazi među prvih deset.

New York je na četvrtom mjestu, a za njega čitatelji magazina “Travel+Leisure” savjetuju da je u njemu najbolje pronaći ravnotežu između gradske vreve i mirnih četvrti. Ljubiteljima umjestnosi posebno preporučuju posjet četvrti Chelsea, koju su osvojili upravo umjetnici.

Na petom mjestu najboljih gradova na svijetu koje svakako treba posjetiti smjestio se Istanbul, koji se prostire na dva kontinenta, te je na sjajan način povezao stari i moderni svijet. Iako grad na Bosporu nije u protekle dvije godine ušao među prvih deset, ove ga je godine u klub najboljih katapultirao novi kulinarski trend kojim se nudi hrana pripremljena po receptima iz Otomanskog Carstva.

Na šestom se mjestu nalazi Cape Town, koji je najmanje afrički od svih afričkih gradova, ali je nakon Svjetskog nogometnog prvenstva destinacija koju svakako treba posjetiti. Siem Reap u sjevernom dijelu Kambodže probio se na sedmo mjesto najboljih svjetskih gradova svojim butique-hotelima i umjetničkim galerijama.

Na osmom mjestu je Sydney, ocijenjen kao grad opuštenog kozmopolitizma: jednim je svojim dijelom plaža, a drugim svjetska kulturna metropola.

Nakon Afrike, Azije i Australije, posljednja dva mjesta drže ponovo europski gradovi. Deveto mjesto osvojila je Barcelona, a listu 10 najboljih gradova zaključuje Pariz.

Grad koji je poznat po svojoj eleganciji i drami najveći užitak pruža u onom najjednostavnijem: zato svakako sjedinite u bistro u susjedstvu, za doručak naručite croissant, a poslijepodne popijte čašu crnog vina. Jer Pariz ste došli da biste uživali u hrani, savjetuje vam magazin “Travel+Leisure”.