penzici_2

  • September 28, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Sa gotovo 20-postotnim udjelom osoba starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu, Karlovačka županija jedna je od „najstarijih” županija u Hrvatskoj, odmah iza Ličko-senjske županije. Budući da je i cijela Hrvatska jedna od zemalja s najlošijom demografskom strukturom u Europi, imamo i više nego dovoljno razloga da se posvetimo ljudskim pravima i problemima ove osjetljive populacije.

Upravo zato svake se godine i u našoj županiji obilježiva Međunarodni dan starijih osoba, a tim je povodom danas organiziran Dan otvorenih vrata u karlovačkom Domu za starije i nemoćne osobe „Sveti Antun”.

U ovoj instituciji trenutno borave 222 osobe, a smještajni kapaciteti uvijek su popunjeni. Jedan od većih problema starije populacije upravo je nemogućnost smještaja u ovu ustanovu, budući da se na listi čekanja trenutno nalazi čak 1.700 zainteresiranih. Međutim, ravnateljica Doma „Sveti Antun” Nada Murganić ističe da nije riječ o stvarnom broju starijih ljudi koji nemaju drugo rješenje, već objašnjava da mnoge od osoba koje predaju molbe to čine unaprijed, dok stvarna potreba za smještajem još nije ni nastala, a ima i onih koji su već smješteni u sličnim ustanovama, ali žele premještaj u karlovački dom zbog njegove bolje lokacije, niže cijene, dodatnih sadržaja i ostalih pogodnosti koje nudi smještaj u centru grada.

Kako iz godine u godinu broj starijih osoba raste, Grad Karlovac i Karovačka županija dio njihovih potreba nastoje riješiti kroz izvaninstitucionalnu skrb, kako bi se potreba za smještajem u Domu što više odgodila. Koje sve usluge stoje na raspolaganju umirovljenicima u našoj županiji ispričala nam je ravnateljica Doma “Sveti Antun” Nada Murganić.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/murganic_1.mp3}

Iako se sve više pažnje posvećuje izvaninstiucionalnoj brizi o starijoj i nemoćnoj populaciji, čiji je cilj omogućiti starijim osobama što kvalitetniji život i što dulji ostanak u njihovim vlastitim domovima, obzirom na nepovoljnu demografsku strukturu koja s godinama postaje sve gora, očekuje se da će potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima u institucijama za starije i nemoćne u narednom razdoblju ipak rasti. Taj bi problem barem djelomično trebalo riješiti proširenje kapaciteta Doma „Sveti Antun”, što je u planu već dulje vrijeme, no trenutno “stoji” zbog financijskih razloga.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/murganic_2.mp3}

Današnji Dan otvorenih vrata u Domu “Sveti Antun”obilježen je koncertom zbora Matice umirovljenika, nastupom recitatorske grupe Doma, dodjelom nagrade najstarijem građaninu Karlovca i najstarijem korisniku Doma, te druženjem uz popratne sadržaje, a sve će to potrajati sve do kasnih poslijepodnevnih sati.

penzici_1