sokol_3

KARLOVAC – Zbirka naoružanja iz Domovinskog rata na Turnju kojom upravlja Gradski muzej od danas je i službeno bogatija za još jedan eksponat. Uz Dan neovisnosti RH postavljen je oklopni transporter iz Domovinskog rata “Sokol 1” koje ga su posljednja tri mjeseca restaurirali pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Karlovac.

Improvizirana oklopna vozila počela su se u Hrvatskoj izrađivati od svibnja 1991. godine a do prosinca ih je bilo napravljeno više od 250 komada. Rađena su na najrazličitijim podvozjima – od običnih automobila do traktora i kamiona, kazala je u uvodu ravnateljica Gradskog muzeja u Karlovcu Hrvojhka Božić. Prvi oklopni transporter imena Sokol napravljen je u rujnu 1991. godine za potrebe logistike Borbene grupe Lasinja. Ovaj oklopnjak za prijevoz pješaštva nastao je preradom kamiona Zastava 640 iz voznog parka Jamnice, a rađen je u Autoservisu Borongaj u Zagrebu i predan pripadnicima Borbene grupe Lasinja koji su ga koristili za logistiku i prijevoz ljudi, podsjetila je Božić. Ujedno je izrazila želju za dovršenje muzejskog prostora na Turnju.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sokol_1.mp3}

Kamion koji je preuređen u oklopni transporter iz svojeg je voznog parka izdvojila tvrtka Jamnica. Njezin predstavnik na današnjoj svečanosti Ivan Stepić iskazao je radost što vozilo nije nestalo nego je spašeno restauracijom Javne vatrogasne postrojbe. Podsjetio je kako je Jamnica napravila tri takva oklopnjaka.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sokol_2.mp3}

Zapovjednik Borbene grupe Lasinja u prvim danima obrane bio je natporučnik Zdravko Katić koji je podsjetio kako je oklopnjak dobro služio braniteljima ali ulijevao i strah neprijatelju.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sokol_3.mp3}

Prva borbena akcija u kojoj je korišten Sokol 1 bila je izvlačenja trojice boraca izvidničko-diverzantske skupine Hrvatske vojske iz tvornice u Jamničkoj Kiselici 11. listopada 1991. godine.

Obnovljeno vozilo “Sokol 1” otkrili su članovi posade od prije 20 godina – Ivan Pavek, Jure Britvec i Josip Markulin u nazočnosti suboraca, zatim zapovjednika KoV RH generala Dragutina Repinca, gradonačelnika Damira Jelića, načelnika PU Karlovačke Josipa Čelića članova i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

sokol_4