KABA

U Prirodoslovnoj školi otvorena mini-sirana, prva takva u Hrvatskoj

KARLOVAC – U Prirodoslovnoj školi Karlovac danas je otvorena mini-sirana, koja je uređena i opremljena u sklopu projekta “Modernizacija programa osposobljavanja za zanimanje mljekar-sirar”, kojega je sa 165 tisuća eura financirala Europska unija.

Radi se o projektu kojega Prirodoslovna škola provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem iz Kinina i Učilištem za obrazovanje odraslih iz Velike Gorice, u sklopu kojega se ukupno 70 polaznika iz Karlovca, Knina i Velike Gorice obrazuje za zanimanje mljekar-sirar.

Sirana je opremljena opremom vrijednom pola milijuna kuna, u njoj je dnevno moguće preraditi 400 litara mlijeka, a kapacitet zrione sira je oko dvije tone.

Koji će se sve proizvodi moći izrađivati u ovoj sirani ispričao je ravnatelj Prirodoslovne škole Karlovac, Damir Jakšić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jaksic_1.mp3}

sirana_3

 

Premda je mini-sirana uređena prije svega za potrebe polaznika ovog projekta, a to su uglavnom vlasnici malih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, njome će se služiti i učenici Prirodoslovne škole koji se obrazuju za prehrambene tehničare, pojasnio je Jakšić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jaksic_2.mp3}

Projekt uređenja mini-sirane financijski je podržala i Karlovačka županija, a na današnjem svečanom otvorenju bio je dožupan Ivan Banjavčić. On je istaknuo važnost postojanja ovakvog pogona koji će omogućiti dobivanje kvalitetnog i higijenski sigurnog proizvoda.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/banjavcic.mp3}

 

Mini-sirana u Prirodoslovnoj školi jedina je takva u cijeloj Hrvatskoj.

Predstoji joj proces registriranja, kako bi, osim edukativne, u budućnosti mogla imati i proizvodnu funkciju.

 

sirana_2

omicron